is het fout om de beat en melodielijn van een liedje over te nemen?

Ik en een vriend zijn zo erg onder de indruk van het liedje: yes-r spiegel aan de wand dat we deze na willen doen. En dan heb ik het niet over een cover. We hebben namelijk zelf een eigen tekst geschreven en zijn van plan dit te rappen/zingen met dezelfde melodie die yes-r gebruikt bij "spiegel aan de wand" daarvoor zijn we gedwongen om ook dezelfde achtergrondmuziek te gebruiken omdat de melodie anders niet klinkt. Omdat we beginnende artiesten zijn willen we wel met een goed imago starten. Dus is het erg als we de achtergrondmuziek en melodielijn overnemen? Of maakt het allemaal niet uit

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je mag geen enkel stuk muziek gebruiken zonder toestemming van de auteur, je schendt anders het auteursrecht. Dus nee je mag niet zomaar deze melodie overnemen en gebruiken voor een eigen lied wat je ten gehoren wilt brengen (bij hoge ouderdom van het lied hoeft men geen rechten meer te betalen). En ja je moet eerst toestemming van vragen aan de rechthebbende om deze melodie te mogen gebruiken, deze zal een afdracht van een bepaald bedrag per uitvoering / uitgebrachte muziekdrager (kopie) eisen. Voldoe je er niet aan kan Buma / Stemra u een boete opleggen plus een hoge vergoeding voor de rechthebbende.

Het is waarschijnlijk ge copyright, dus je kan niet even het melodie of muziek voor je eigen muziek gebruiken. Hiervoor moet je om toestemming vragen bij de label die het liedje uitgebracht heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100