Wat is een sample(muziek)?

In de muziekwereld, vooral in de r&b en hip hop scene, wordt er altijd gepraat over samples. Ik weet wel ongeveer wat het is maar niet precies. Zou iemand mij een nader defenitie geven waardoor ik het begrijp?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een 'sample' is eigenlijk een (kort) geluidsfragment dat uit een ander nummer of bron komt. Dit fragment wordt dan verwerkt in een nieuw nummer. Je moet denken aan een beat , stukje zang, vaag geluidje. Het kan echt van alles zijn. Toegevoegd na 5 minuten: Een voorbeeld is het nummer van Duck Saus "Barbra Streisand": http://www.youtube.com/watch?v=uu_zwdmz0hE&ob=av2e Dat maat gebruik van een groot deel van een nummer door Boney M "Gotta Go Home": http://www.youtube.com/watch?v=0EjLWh2150I Dit is een (extreem) voorbeeld van sampling. Toegevoegd na 2 uur: Video toegevoegd van kraak en smaak over het maken van hun nummer "Squeeze Me". Hier laten ze zien hoe ze o.a. samples gebruiken. Je merkt dat ik niet in de Hip-Hop zit, maar het idee blijft het zelfde.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_(music)
http://www.wikihow.com/Sample-Music-Safely...
http://www.youtube.com/watch?v=l2rXMBmB7XY...

Een sample is volgens mij een klein stukje van de muziek waarover je iets zit te lezen. Je kunt dat stukje dan beluisteren om een indruk te krijgen van de betreffende cd en op grond daarvan kan je dan besluiten of je die cd gaat kopen.

Nog een geweldig voorbeeld van gebruik van samples :) http://www.youtube.com/watch?v=CWLovgOPlwU

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100