Ik speel zelf klarinet en basklarinet. Is het dan moeilijk om in een zeer korte tijd hobo te leren spelen met een grepentabel?

Ik zou heel graag met pasen in de band hobo willen spelen. Ik heb nog nooit op dit instrument gespeeld. Toch lijken de grepen heel erg op die van een klarinet en basklarinet, wat ik ook speel. Is het mogelijk om snel jezelf aan te leren om hobo te leren spelen? Of verschillen de grepen heel erg met die van een klarinet, want bij een klarinet moet je altijd één toon hoger spelen en bij een hobo niet. Is het moeilijk om over te gaan van een klarinet op een hobo? Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helaas, dat ga je niet in een paar weken redden. De grepen zijn inderdaad verwant, maar toch duidelijk anders. Het kost je maanden om die omschakeling "in je systeem te krijgen". En dan nog verder studeren om er enige snelheid in te krijgen. Een nog groter verschil is de embouchure oftewel het dubbelriet versus mondstuk in je mond. Hier zal je maanden op moeten studeren (>30min/dag) om van de ergste slangenbezweerderklanken af te komen. De meeste hoboïsten zijn overigens ooit begonnen op fluit of klarinet. Alsnog duurt het dan jaren voordat ze zuiver en technisch vaardig kunnen meespelen met een orkest (als hoboïst speel je niet mee met de massa; je bent bijna altijd solist. Dat stelt z'n eisen....).

Als je behoorlijk muzikaal bent, moet het denk ik kunnen. Neem een paar lessen om de belangrijkste dingen te leren, en verder is het vooral een kwestie van veel oefenen.

Ik speel zelf wat blokfluit. Het blijkt dat de vingerzettingen voor sax vrijwel het zelfde is. Dus blies ik er redelijk snel op los. Als dat met de hobo en klarinet ook zo is zal je het snel oppakken. Misschien is het wel een andere blaastechniek. Dat weet ik niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100