Kun je piano/orgel leren spelen zonder notenschrift?

Bestaan er cursussen die niet het notenschrift hanteren voor de cursus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is zeker mogelijk. Of hier ook daadwerkelijk cursussen voor zijn weet ik helaas niet. Zonder notenschrift ben je wel genoodzaakt de muziek allemaal uit je hoofd te leren, maar eerlijk gezegd is dit helemaal niet zo lastig. Wat belangrijk is, is dat je goed bekend raakt met het instrument en begrijpt hoe je akkoorden speelt. Het is daarom zeker zinvol om nummers na te spelen, zodat je gaandeweg leert hoe alles in elkaar steekt. Een goede tip vond ik daarom de eerder genoemde pianolessen op Youtube. Zelf heb ik een korte periode pianoles gehad, waarbij mijn leraar het idee had dat hij mij het notenschrift leerde. In werkelijkheid onthield ik gewoon precies wat hij me voorspeelde en deed dit na. Nog steeds kan ik geen noot lezen, maar ik toch componeer ik naar hartelust op mijn piano. Waarschijnlijk zou het mogelijk zijn om gewoon naar een pianoleraar te stappen en te vragen of het ook mogelijk is les te krijgen zonder notenschrift. De basis die je nodig hebt is heel goed uit te leggen zonder papiertjes erbij.

Niet echt. Het notenschrift is immers de manier om muziek oppapier vast te leggen. Je kan dus wel leren hoe je de piano moet bespelen, maar niet hoe je muziek moet bespelen. Gelukkig kan je tijden de les notenschrift leren; De noten zitten nl op elk instrument ergens anders EN het is absoluut niet moeilijk. Dus laat dat je niet tegenhouden.

Of er thuiscursussen bestaan weet ik niet. Er zijn echter wel muziekscholen die op die manier lesgeven. Ze gaan dan uit van wat jij wilt leren en beginnen dan gewoon met spelen ipv eerst noten en/of toonladders te leren. Even goed rond kijken bij je in de buurt en vooral wat mensen vragen!

Youtube staat vol met "lessen" over hoe bepaalde nummers worden gespeeld. Het wordt dan uit gelegd adv een video opgenomen dor een camera boven de piano, de nadruk ligt dan dus vooral op het "visueel leren". Zoek maar eens op youtube naar 'piano tutorial...' Veel bekende nummers staan er al op:)

klavarskribo is een alternatief notenschrift wat je zelf en zeer snel aan kunt leren. Je leest het van boven naar beneden. Zie ook de website http://www.klavarskribo.nl/

Bij zaken, die muziekinstrumenten verkopen, vind je boekjes van Easy Play Speed Music voor div. instrumenten, uitgegeven door Sight & Sound International Inc. P.O. Box 27 Berlijn, WI 52151. Dit adres is oud, dus kan het zijn dat de uitgeverij inmiddels is verhuisd. In deze boekjes worden de noten met letters aangegeven en er zijn leggers voor op orgel/piano met bijbehorende letters, zodat het makkelijk is om te leren.

Je kan wel wat deuntjes leren spelen zonder notenschrift, maar dat is niet het echte werk. Ik garandeer je, dat even notenschrijft leren het bespelen zoveel makkelijker maakt, daar is het ook voor bedoelt. Het is de juist combinatie notenschrift en spelen waar het om gaat. Het hele inzicht gaat verloren als je niet notenschrift leert. Is net als willen lopen zonder eerst te leren kruipen. En zo moeilijk is het niet, ik kon eerder noten lezen dan echt lezen.

Elk instrument kan je leren spelen zonder notenschrift, maar dan is het echt een gave om alles harmonieus correct te spelen. Een mooi voorbeeld is onderstaande link. Gitarist virtuoos die geen enkele noot muziek kent of geleerd heeft. http://www.youtube.com/watch?v=6xUadIJbYJE Een hulp om te leren spelen: ;-) http://www.youtube.com/results?search_query=how+to+play+organ+for+beginners&aq=1 Toegevoegd na 17 minuten: Nog een interessante link. http://www.youtube.com/watch?v=N-Q0Lxk1qwM&feature=related

Dit bestaat wel.

Ja dat kan zeker. Je kunt de namen van de toetsen leren en dan leren spelen met akkoorden. Op YouTube kun je goede gratis lessen vinden, om het begin te leren. Als je later toch wilt leren notenlezen kan dat altijd nog. Op Pianoles Online staan gratis lessen die je de basis leren zonder daarvoor noten te hoeven lezen. http://pianolesonline.com/gratis-pianoles

Bronnen:
http://pianolesonline.com

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100