Is films downloaden nou legaal of niet???

Ik heb mensen gehoord die zeggen dat films downloaden illegaal is en dat dus niet kan, weer andere zeggen dat het legaal is maar illegaal om ze te branden, is het nou legaal of illegaal??? (met uitleg graag)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Downloaden voor eigen gebruik is niet illegaal. Let wel op: uploaden is wel illegaal, en veel programma's werken zo dat je tegelijkertijd down- en uploadt - dat mag dus niet. Je mag ook niet materiaal downloaden en doorverkopen.

In Nederland is het downloaden op dit moment nog legaal. Het uploaden daarentegen is wel illegaal. Als je films download met behulp van torrents is dat in principe legaal, maar als het downloaden klaar is gaat het torrentprogramma de gedownloade film automatisch uploaden om het zo voor anderen beschikbaar te stellen. Dat is dan weer illegaal. Je kan de uploadwaarde zo zetten dat de film niet geüpload kan worden. Dan ben je volkomen legaal (in Nederland).

Het downloaden voor persoonlijk gebruik is legaal. In de auteurswet is een uitzondering opgenomen voor de thuiskopie (artikel 16c). Hierdoor ben je gerechtigd om voor eigen gebruik een digitale kopie te maken. De minister van justitie heeft later verduidelijkt dat deze wet ook geldt voor downloads uit illegale bron. Jij mag de film ook op DVD branden. Maar zodra je deze dvd anders gebruikt dan de huiselijke kring overtreed je de rechten van de auteursrechthebbende. Let er wel op dat heel veel downloadmethodes niet volgens de wet werken. Zo houdt het gebruik van torrents in dat jij tegelijkertijd aan het downloaden en aan het uploaden bent. Als je dat niet zou doen dan wordt je door het programma gestraft met lagere downloadsnelheden. Let daar dus op als je het echt legaal wilt doen.

Ja en nee. Downloaden volgens de Nederlandse wet: Het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik is niet illegaal, het verspreiden van muziek en films buiten eigen gebruik is illegaal zoals het doorverkopen en doorgeven. Het uploaden van muziek en films is in beide gevallen illegaal zonder toestemming van de huidige eigenaar. Het gratis downloaden van betaalde software en games is op alle mogelijkheden illegaal, het uploaden van software en games is tevens ook illegaal. Het gebruiken en downloaden van serials (geen eigen gekochte serials) en cracks is tevens ook illegaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100