Wat gebeurt er als er achter je een auto explodeert?

In films springen mensen dan dramatisch omhoog met hun handen in de lucht. Wat zou er in het echt gebeuren als er achter je een auto explodeert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hang er van af hoe krachtig die explosie is... Als er een auto explodeert worden mensen worden heus niet 20 meter de lucht in geslingerd... hier een voorbeeldje: zag je... lichte Porsche kwam niet eens van zijn wielen af... de ophanging deed niet eens wat...

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=NXJPn5TIdKI

Als je zelf ook in een auto zit en je rijdt, dan zal je er weinig van merken. Misschien krijg je een spetter van die explosie door je ruiten heen in de vorm van een stuk metaal, en dat zou je kunnen raken. In dat geval spring je niet met je handen omhoog, maar gaat gewoon het licht bij je uit en je auto komt tegen iets tot stilstand. Maar de drukgolf, och dat is een drukgolf die je ook wel hebt als je een vervelende windvlaag tegen, mee of van opzij krijgt.

Volgens mij hangt het soort reactie onder andere van de stressbestendigheid van de voorrijdende chauffeur af. Iedereen reageert anders op gelijksoortige situaties. En zelfs in een gelijkaardige situatie kunnen we een volgende keer ook heel anders reageren dus onze gemoedsgesteldheid van het moment is ook een bepalende factor voor het soort reactie op eenzelfde soort situatie. Sommige mensen raken als het ware verlamd als er zich zulke taferelen afspelen. Dus... Ik kan me voorstellen dat sommige mensen ook stokstijf blijven zitten als achter hun een auto explodeert . Maar in een actie-film moet er nu eenmaal actief gereageerd worden hé ;-)

Het hangt natuurlijk af van de lading van de explosieven, maar zo'n explosie kan toch een sterke drukgolf teweeg brengen. Ik zag enkele dagen geleden toevallig een filmpje waar vier brandweermannen een appartement benaderden op het moment dat er een explosie plaatsvond; de mannen werden een stukje opgetild en enkele meters verder weer op de grond geworpen (gelukkig raakte niemand gewond). Ik kan het filmpje helaas niet terugvinden.

ik denk dat je eerder besneden word door alle scherven en je een schok voelt en ff slecht gehoor hebt ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100