Bestaat er een meter waarmee je van individuele apparaten kunt meten wat het stroomverbruik is ?

Ik denk dan aan een meter die je in een stopcontact steekt, en daar vervolgens je apparaat op aansluit.

Toegevoegd na 4 dagen:
Ik stelde deze vraag omdat ons electriciteitsverbruik het afgelopen jaar met ongeveer 700 kwh toenam.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Normaal moet je stroomverbruik (in ampère of als je met Volt vermenigvuldigd in de oude waarde 'Watt') altijd OVER de kring meten, maar wat jij vraagt gaat over wisselstroom, waardoor het via inductie ook kan gemeten worden. Er kan zelfs een 'meetvoeler' geplaatst worden over je stroomtoevoerkabel die dat op die manier gaat meten. Ergens wordt er dus gemeten over wat er 'doorgevoerd' wordt over de twee wisselspanningstroomtoevoerkabels, maar dat is niet altijd exact. Vanzelfsprekend moet je dan eigenlijk wel een gevoelig apparaat hebben, omdat het afhangt of je iets héél kleins wil meten (sluipverbruik of standby toestand) versus grootverbruikers die meestal warmte produceren (strijkijzer, was- en andere machines, verwarmingstoestellen). Eigenlijk moet je dan een professioneel apparaat aanschaffen zoals het Duitse http://www.zes.com/english/products/single-phase-precision-power-analyzer-lmg95.html dat bij alle serieuze labo's in de Benelux ook wel gekend is. Als het over eenvoudige dingen gaat, kun je de kleine toestelletjes gebruiken die anderen aanraden. Maar ook dat is dan eigenlijk wel overbodig, want je kunt gewoon kijken op het verplichte etiket op het product en daar moeten de waarden ook staan, en ook op de website van de Europese CE-gekeurde producten moeten alle waarden staan. Bijkomend probleem is dat je met vermelde apparatuur ook best een zoekt met usb-aansluiting om de data nadien op te halen en te bekijken, want je gaat niet de hele tijd apparaat per apparaat gaan testen wellicht en iedere keer de tussenstanden overschrijven in een boekje, vermoed ik. Uit testen die ik deed, lijken die energiemeters allemaal snel kapot te gaan en de som van bijv. alle metertjes samen gaf bizar genoeg geen enkele keer de stand van de centrale elektriciteitsteller over de zelfde gemeten periode weer. Maar qua indiciatie kun je dus ofwel kijken naar het etiket (belangrijkste) of je vraagt het ook (zie bijv. grote elektrozaken waar het nu ook uithangt bij elk product) of je kunt beginnen meten om te weten met die goedkope dingetjes. Het grootste rendement dat ik ooit als een van de eersten met mijn zonnepanelen haalde (zie www.bellegoed.be), was het bewustzijn welke verbruikers het meest mijn mooi achteruitdraaiende teller verstoorden, incl. mijn laserprinter.

Bronnen:
http://www.zes.com/english/products/single...

Ja een energiekostenmeter. De Cresta Energiekostenmeter RCE-1106 voor €10 is een goede keuze volgens consumentenprogramma Kassa.

Bronnen:
http://www.kijkshop.nl/product/117421/cres...

Een zeer goed toestel met een nauwkeurigheid van +- 1% en geschikt voor lage vermogens is de Perel E305 EM5. Nog een van de goedkoopste ook.

Bronnen:
http://www.electrobron.be/perel-tools/elek...

Ja, hoeveel wil je er hebben? Hier zijn er in ieder geval een aantal getest: http://nl.hardware.info/nieuws/14165/testresultaten-energieverbruiksmeters

Bronnen:
http://nl.hardware.info/nieuws/14165/testr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100