Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen het output voltage/vermogen versus de capaciteit, van een mobiele oplader?

Je ziet steeds online aanbiedingen betreffende mobiele opladers. Daarbij wordt nogal geschermd met de capaciteit van de oplader, 5600 mAh, 10000 mAh etc.
Als je in de verdere specificaties van de oplader kijkt, zie je vaak bij de output 5V/0.5A. Dit lijkt me dan weer zo weinig. Ik heb ooit begrepen dat een oplader toch wel een output vermogen van minstens 1.0A moet hebben. Hoe zit dit nu precies? Wat zegt het output vermogen nu precies (in relatie tot de capaciteit van de mobiele lader)? Moet het output vermogen een bepaald minimum hebben om de moderne apparaten zoals iphone, tablets etc. adequaat op te kunnen laden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal wordt een zogeheten druppellaad systeem gebruikt. Het voordeel hiervan is dat hij hiermee constant aan de lader mag hangen. als vuistregel wordt hiervoor 1/10C. Dit staat voor 1/10 van de capaciteit. De Capaciteit van de batterij is uitgedrukt in mAh dus als je een batterij hebt van 5600mAh mag je om hem dus druppelladen met maximaal 5600/10 = 560mA. Nu heb je het over een mobiele telefoon lader. Deze werken (over het algemeen) met de waarden van USB. Deze werkt met een maximum van 5V, 500mA. even wat op een rijtje: Stroom--> wordt uitgedrukt in Ampere (A) Spanning--> wordt uitgedrukt in Volt (V) Vermogen--> wordt uitgedrukt in Watt (W) Capaciteit --> wordt uitgedrukt op batterijen in ampere uur voor deze uitdrukkingen staat vaak een: m --> milli u --> micro De minimale laadstroom is dus afhankelijk van de batterij. Maar omdat dus in moderne telefoons USB wordt gebruikt is bijna alles 5V bij 0.5A

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Druppellader
http://nl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

Je haalt een aantal dingen door elkaar. Een oplader heeft geen waarden die je in mAh uitdrukt. Dat zijn (milli) Amepere-uren en die horen bij accu's. Accu's mogen (helaas) alleen met relatief kleine stroompjes worden opgeladen. Helaas, want dan duurt het nogal lang. Als er grotere laadstromen zouden worden toegepast blaas je je accu op. Vandaar dat een stroom van een half ampere vaak meer dan genoeg is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100