Wat is het nut van een aardlekschakelaar zonder geaarde WCD?

Ik woon in een redelijk oud huis van 1935. 90% van alle wandcontactdozen zijn niet geaard. Dwz slechts 2 draden (bruin en blauw) die aan de wandcontactdoos zijn verbonden.
Maar ik heb wel een aardlekschakelaar in mijn groepenkast.
Wat voor nut heeft deze aardlekschakelaar indien de wandcontactdozen toch niet geaard zijn? Of biedt de aardlekschakelaar alleen al voldoende bescherming bij evt. kortsluiting, overbelasting, bliksem, etc.
M.a.w. biedt alleen een aardlekschakelaar of in combinatie met geaarde stopcontacten voldoende en veilige bescherming?

Roel

Weet jij het antwoord?

/2500

Een aarding aan je WCD is niet nodig om een aardlek te laten functioneren. Als je een stroomdraad aanraakt kan er stroom door jou naar de aarde lopen en die doet de aardlek uitschakelen.

een aardlekschakelaar werkt onafhankelijk van de type stopcontact. jij bent dus volledig beschermd.

Een aarding aan een toestel zal beletten dat de stroom door jouw lichaam stroomt en de aardlekschakelaar onmiddellijk uitschakelen. Door een fout aan het toestel zonder aarding zal die stroom door jouw lichaam stromen en zo de aardlekschakelaar activeren maar u zal het wel overleven omdat die schakelaar de stroom maximaal 30 mA of 300 mA zal zijn. U zal nu wel een schok krijgen. Tegen kortsluiting bent u beveiligd door de zekeringen. Bij bliksem kan die uitgaan als er zwerfstromen zijn door een inslag in uw buurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100