Proficiat, een wat verwarrende opgave, maar je verstrekt perfect alle gegevens om te antwoorden:
1. Je gebruikt twee soorten voltages door elkaar, wat betekent dat je volgens mij in je hoofd bezig bent met je eigen stroomvoorziening net zoals ik, toen ik door een zware vechtscheiding en een beslagneming plots gedwongen werd op een stroomgroep met accu’s over te schakelen. En zelfs al ben ik leerkracht elektriciteit, de praktijk verschilt dikwijls van de theorie, maar werk ik zelf ook met 2 batterijen thuis van 190 Ah. Volt X Ampère = voltampère = Watt en dus moet je al je problemen herleiden naar Watt.
2. Je batterij is 12 volt en levert één uur 7 ampère = 84 Watt. Die 20HR staat wellicht voor het maximale piekvermogen dat de batterij ‘verdraagt’ of dan 240 Watt of is een merkproductiereferentie. Je kunt die batterij dus enkel gebruiken voor een portable of LED-lichten, maar een TL-licht krijg je er ook bekwaam mee in gang. Heb je een net-pc (zoals Medion van de Aldi van 250 EUR), dan zit je zeer goed, en plaats er dan een SSD (SATA 3) in met TRIM-ondersteuning en je hebt het perfecte systeem voor bijv. in de auto of ‘s nachts door te surfen…
3. Je vermeldt een zonnepaneel van 5 watt, en als we 10% als vuistregel nemen voor het laadvermogen van elektrolytische zuuraccu’s van 7 Ah is dat 0,7 à 1 Ampère = tot zo’n 8,4 tot 12 Watt, of dus TWEE zonnepanelen. Let wel: in parallel, want je voltagem moet 12 volt blijven (stijgt lichtjes bij het laden, maar daar moet je je in de praktijk niets van aantrekken).
4. Dan kun je zoals ik ook de batterijen in parallel plaatsen om dubbel ‘vermogen’ te krijgen: plus aan plus en min aan min, zodat voltage ook blijft. Dan mag je 4 zonnepanelen kopen.
5. Tot slot, loodaccu’s zijn beperkt. Als je één van je batterij (= reeks) batterijen vervangt, vervang ze dan beter allemaal. Je zonnepanelen gaan langer mee, je omvormer ook niet zo heel lang, tenzij de duurdere.
Nu kun je http://nl.wikipedia.org/wiki/Loodaccu lezen en begrijpen. Op de voltages hoef je niet te letten, met Watt rekent het begrijpelijker.
Conclusie: zonne-energie is nog steeds niet echt rendabel… Subsidies verkleuren dit verhaal.
Vanwege een groene jongen die een van de eersten in België met zonnepanelen tot inkeer kwam: http://www.bellegoed.be en zelf al drie jaren met batterijen en een stroomgroep werkt
- Bronnen:
-
www.bellegoed.be