Speakers verkeerdom aansluiten. Kan dat kwaad en wat gebeurd er dan?

Ik bedoel de plus op de min zetten. Er komt dan wel geluid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je het bij allebei de speakers doet is er in feite niets aan de hand. Als je één speaker goed en één verkeerd aansluit staan ze niet meer in fase. Fase wil zeggen dat de conussen van beide speakers steeds in dezelfde richting bewegen. Staan ze in tegenfase, dan krijg je een vertekend stereogeluidsbeeld en je hebt een aanmerkelijk verlies van lage tonen. Dat komt doordat de speakers elkaar dan eigenlijk tegenwerken.

Je geluid is dan uit fase. Op zich kan dat geen kwaad, maar voor sommige passages is dat 'geen gehoor'. Niet iedereen hoort ook echt het verschil.

Bij gewone speakers maakt dat niks uit.

Als beide speakers zo verkeerd zijn aangesloten , dan is er m.i. niets aan de hand.

Ja, dat verstoord het stereobeeld , maar het grootste probleem is het verlies van lage tonen. Als je ze uit fase aansluit dan gaat de ene speakerconus naar voren en tegelijkertijd de andere naar achteren. als ze relatief dicht bij elkaar staan ten opzichte van de golflengte (Bij 100 hertz , 3 meter). Stel je speakers staan drie meter uit elkaar en produceren elk een toon van 100 hertz dan produceren ze antigeluid voor elkaar als je zelf op x meter van afstand staat van beide speakers hoor je niets. In het oorspronkelijke signaal was deze toon juist wel in fase en duidelijk hoorbaar. Je kunt je stereo testen op geluid in fase met testsignalen.(zie bron)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100