Kan je televisiesignaal splitsen vóór de ziggo-splitter en modem?

Binnenkort ga ik waarschijnlijk overschakelen naar Ziggo alles-in-1.
Als ik alles volgens het boekje aansluit, komt er een splitter/versterker en een modem in de meterkast. Dat betekent dat ik wat draden moet trekken door het huis (Netwerkkabel, telefoondraad op modem aansluiten)

In de meterkast zit momenteel een eenvoudige splitter op de tv-antenne: 1 draad gaat via een buis naar de huiskamer, 1 draad gaat naar de slaapkamer.

Zou het mogelijk zijn om de meterkast intact te laten, en de hele Ziggo-installatie pas in de huiskamer aan te sluiten? Het tv-signaal voor de slaapkamer komt dan niet via de door ziggo geleverde antenne-versterker, maar rechtstreeks van het binnenkomende signaal.
En de rest van de installatie zit niet direct op de groene kabel die binnenkomt, maar daar zit dus nog een coax-kabel van 6 meter tussen.

Werkt dan televisie, internet én telefonie nog goed?

Het zou de installatie bij mij een heel stuk eenvoudiger maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja en nee.... Alle moderne huizen hebben de 'groene' COAX in de meterkast. Oude huizen vaak in de gang of direct in de woonkamer. Als Ziggo zegt 'meterkast' bedoelen ze feitelijk dat je dat zo dicht mogelijk op de hoofdaansluiting uit moet voeren. Voor de rest van mijn commentaar mag je 'meterkast' ook als direct op de hoofdaansluiting lezen. Het hangt helemaal af van de huidige splitter en de diensten die je bij Ziggo afneemt. Video On Demand diensten maken gebruik van een retoursignaal over het COAX netwerk. De splitter (of versterker) zal dus altijd retourgeschikt moeten zijn om dit toe te staan. Voor veel analoge splitters is dit geen probleem, maar als er een filter in zit heb je dus wel een probleem. De meeste analoge versterkers (sluit je dus aan op het stopcontact) zijn totaal ongeschikt voor deze functie. Het kan dus zijn dat je de splitter moet vervangen, maar dat moet je in de praktijk uitproberen. Voor wat betreft de lengte van de kabel, moet je misschien aan zes meter heen en zes meter terug denken? Dat is al een behoorlijke afstand voor het signaal. Nu is de signaalsterkte voor digitale TV nauwelijks van belang, maar de kwaliteit moet wel boven de 90% liggen. Heb je een ouderwetse dunne COAX die je voor dit signaal gebruikt, kan het dus zijn dat je kwaliteitservaring tegen zal vallen. Echter kom je daar alleen achter door het te proberen. Met andere woorden, theoretisch valt geen ja of nee te zeggen. Je moet er alleen rekening mee houden dat als dingen niet werken zoals je ze verwacht, je toch je meterkast om moet bouwen.

Het maakt niet uit wie de provider is. Je kunt inderdaad het binnenkomende signaal splitsen in de meterkast, of waar het binnenkomt, en je installatie in de huiskamer aan te sluiten. Ikzelf heb zo ook meerdere T.V.'s aangesloten (3) maar ik heb er wel een versterker tussen gezet, omdat de coaxkabel naar boven wel erg lang werd. Geen problemen verder. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100