Wat gebeurt er bij kortsluiting of storing als ik een apparaat, met een 12 volt adapter, op een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging aansluit?

1. Stel dat de adapter plotseling niet meer goed werkt, kan de spanning dan alsnog oplopen van 12 volt naar tot 230 Volt?
2. Kan het aangesloten apparaat (incl adapter) alsnog kapot gaan met een overspanningsbeveiliging?

N.B. in mijn meterkast is er trouwens een aardlekschakelaar aanwezig.

Weet jij het antwoord?

/2500

1. de overspanningsbeveiliging van de stekkerdoos heeft er niets mee te maken. 2. de aardlekschakelaar heeft er niets mee te maken. De spanning kan niet oplopen naar 230V, want de transformator zal altijd van 230V naar (een beetje meer dan) 12V transformeren. Dat ligt vastgelegd in de primaire en secundaire wikkelingen. De secundaire wikkeling heeft géén elektrisch contact met de 230V. Als het 12V apparaat te veel stroom trekt zal de adapter ook meer stroom uit het 230V net trekken, wat zou kunnen (!) leiden tot het uitschakelen van de groep. Maar de adapter is zo krap bemeten dat dat niet gaat gebeuren. De adapter zal zichzelf uitschakelen als hij te veel stroom moet leveren. Maar dat gebeurt met een stroombegrenzer, en niet met een overspanningsbeveiliging. Er zal nergens overspanning ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100