Kan ik een reguliere stofzuiger (in plaats van een motorunit) gebruiken in een centraal stofzuigersysteem?

Een centraal softzuigersysteem heeft als voordeel dat er geen motorgeluid te horen is (want die staat bijvoorbeeld in de garage). Bovendien hoeft de motor niet meegesleept te worden.
Maar leverancier vinden dat er een speciale motorunit moet worden gekocht, soms zelf 10x zo duur als een gewone stofzuiger. Ze lijken hetzelfde te doen, vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een belangrijk verschil tussen een gewone stofzuiger en een centraal stofzuigsysteem, is dat bij een gewone stofzuiger de afstand tussen de motor en de zuigmond hooguit zo'n 1,5-2 meter is. De zuigmond en zuigslang zitten immers direct aan de stofzuiger (lees: de motor) gekoppeld. Bij een centraal stofzuigsysteem zal de afstand tussen motor en zuigmond veel groter zijn. Stel dat je motor in de garage staat en je gaat zuigen op zolder, dan is de leiding die daar tussenin zit, veel langer; afhankelijk van de grootte van je huis en hoe de leidingen lopen, misschien wel 15 meter of meer. Omdat de zuigkracht afneemt naarmate de leiding langer is, heb je voor een centraal systeem dus een veel sterkere motor nodig dan voor een gewone stofzuiger. Of dat een factor 10 in de prijs rechtvaardigt kan ik niet beoordelen, maar je kunt dus in elk geval niet zomaar een gewone stofzuiger gebruiken.

In theorie is dit hetzelfde, in de praktijk niet. Een centrale motorunit heeft een groter vermogen en een groter maximum vacuüm. Er moet een veel grotere afstand worden overbrugd door de leidingen en er is vrij veel vacuümverlies door kleine luchtlekken in alle stofcontacten. Een gewone stofzuiger levert in de praktijk niet voldoende vermogen of zal doorbranden omdat hij steeds op het maximum werkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100