Is een tijdschakelaar geschikt voor alle wasmachines?

Ik heb een wasmachine met een startknop die ik moet indrukken om het gekozen programma te starten. Kan ik daar een timer voor in het stopcontact op aansluiten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zou je kunnen testen door de stekker uit het stopcontact te doen, de knop in te drukken en daarna de stekker in het stopcontact te doen. Als dat werkt, werkt een tijdschakelaar ook. Ik gok van niet, maar probeer het eens.

Misschien kan het... maar er zijn twee dingen die roet in het eten kunnen gooien. -- Ten eerste de wasmachine. Bij veel wasmachines is de aanknop een "soft button". Die doet alleen iets als de wasmachine stroom heeft. Met andere woorden, als jij de wasmachine op een tijdschakelaar aansluit en dan alvast de aanknop indrukt, gebeurt er niets. Ook niet als de tijdschakelaar een tijd later de stroom alsnog inschakelt. Want de aanknop doet alleen iets als er TIJDENS HET INDRUKKEN stroom op staat. Je kunt proberen de stekker eruit te halen, op de aanknop te drukken, en dan de stekker erin te stoppen. Doet de wasmachine dan iets, dan werkt het. Doet de wasmachine echter niets, dan heb je een soft button. Als jij een soft button hebt, kun je alleen nog proberen de stekker erin te doen, de wasmachine te starten met de aanknop, en dan meteen de stekker eruit te halen. Wacht dan een hele minuut, steek de stekker er weer in, en kijk of de wasmachine verder gaat. Zo ja, dan kun je die truc gebruiken met de tijdschakelaar: eerst de stekker erin, wasmachine aanzetten, stekker eruit en de tijdschakelaar ertussen zetten. -- Maar er is een tweede probleem. Een wasmachine verbruikt nogal wat stroom (ampères). Een tijdschakelaar heeft een maximum stroomsterkte (ampères) die hij nog kan schakelen. Komt het apparaat (de wasmachine) daarboven, dan mag je die tijdschakelaar niet gebruiken voor dat apparaat. Zoek dus in de gebruiksaanwijzing of op Internet uit hoeveel stroom jouw wasmachine maximaal trekt. Koop een tijdschakelaar die die stroom aankan.   Toegevoegd na 3 minuten:   Soms staat niet de stroomsterkte (Ampère) vermeld, maar het vermogen (Watt). Je kunt die in elkaar omrekenen: 1 Ampère is 230 Watt. Zo kun je kijken of jouw tijdschakelaar jouw wasmachine "aankan". Ook als de tijdschakelaar een maximum aantal Ampère heeft en je van jouw wasmachine alleen het vermogen (Watt) kent, of andersom.  

Waarschijnlijk niet. De meeste wasmachines hebben alleen een drukknop als pulscontact. Niet een schakelaar met een vaste stand. Die modellen zullen niet vanzelf aan gaan wanneer de stekker in het stopcontact wordt gedaan. Sterker nog, je had ook van die voorkeuze verlengblokken voor zowel de droger als de wasmachine. Die zijn waardeloos geworden, doordat de spanning wel wordt onderbroken, maar de wasmachine niet doorgaat met zijn programma wanneer die spanning weer terug komt. Toegevoegd na 58 seconden: Als die timerfunctie wilt hebben, zal je een wasmachine moeten uitzoeken, die de aanvullende timerfunctie heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100