De temperatuur in de woonkamer is veel hoger dan ingesteld op de thermostaat. Wat kan de oorzaak zijn?

Ik heb een klokprogramma in mijn thermostaat, maar de werkelijke temperatuur is de laatste dagen wel 3 a 4 graden hoger dan ingesteld. Vanmorgen was de woonkamer 25 graden terwijl 21 is ingesteld. Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn?

De ketel en thermostaat zijn 2 jaar oud en de ketel geeft geen storing aan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo'n klokprogramma "leert" van de dagen ervoor. Als het heel koud is buiten begint hij 's morgens eerder met opwarmen. Bij geleidelijke temperatuur veranderingen buiten merk je daar dus niks van. Is het opeens steenkoud is je huis meestal wat kouder in de ochtend want dan is je thermostaat "te laat opgestaan" en dan redt hij het niet. Is het na een periode van flinke kou opeens lente zacht schiet hij door de andere kant op, maw hij stookt te hard en schiet door. Maar 4 graden is wel veel en na 2-3 dagen zou het toch beter moeten gaan als dat de oorzaak is. Toegevoegd na 2 minuten: Het schijnt ook gebruikelijk te zijn dat zo'n thermostaat in de ochtend de kamer ca 1 graad warmer maakt dan zou moeten, omdat de meubels en muren nog kouder zijn, anders voelt het anders niet behaaglijk.

de thermostaat geeft de werkelijke warmte aan in de ruimte dus als je 21 instelt en het is 25 dan zal hij niet aanslaan om bij te warmen misschien kun je hem er anders eens afschroeven en waterpas terughangen

De kans is groot dat die thermostaat kapot is want dat klopt niet. 21°C is 21°C. Die hoge temperatuur in uw ruimte kan u tijdelijk verminderen door uw keteltemperatuur veel lager in te stellen. Met de huidige buitentemp. is zo een 60°C al genoeg. Waarschijnlijk blijft het kontakt is die thermostaat hangen waardoor uw pomp blijft doordraaien. Eens inspuiten met een contactcleaner kan misschien helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100