Compact camera vs systeemcamera, hoe groot is het verschil in fotokwaliteit?

Aangezien ik kwalitatieve foto's wel apprecieer en aanvankelijk ambitie had me wat te verdiepen in fotografie heb ik enkele jaren geleden een instapmodel DSLR camera gekocht. Maar aangezien ik eigenlijk vooral graag foto's neem van bijzondere gebouwen, landschappen of dieren tijdens lange wandel- of fietstochten ben ik er ondertussen achtergekomen dat dit niet de handigste keuze was. Vanwege het formaat blijft de camera altijd thuis en kan ik er uiteindelijk nog niet zoveel mee. Ik heb dan ook besloten iets compacter aan te schaffen.

Nu twijfel ik tussen een "high end" compactcamera of een systeemcamera.

Tegen welke beperkingen zou ik aanlopen bij een "high end" compactcamera t.o.v. een systeemcamera (behalve dan dat de lenzen niet wisselbaar zijn) en hoe zou zich dat vertalen in de fotokwaliteit?

Ik heb zelf al heel wat opzoekwerk gedaan en enorm veel reviews bekeken, maar het aanbod is zo overweldigend groot en mijn kennis te beperkt om een goede keuze te maken.

Wat ik in de camera zoek is:

- Compact en licht formaat
- Als het kan manueel in te stellen scherpstelpunten
- ISO die goed presteert voor avondfoto's
- Voldoende groot sensorformaat (valt 1" hieronder?)
- Mogelijkheid om zachte focus te creëren bij portretjes of dierenfoto's
- Degelijk (en zuiver) zoombereik (optisch)
- Optische beeldstabilisatie
- Mogelijkheid tot video-opnamen
- Voorkeur voor 3x2 formaat, maar ik veronderstel dat dit vooral 4x3 is
- Betaalbaar (eventueel tweedehands)

Weet jij het antwoord?

/2500

Mijn advies is de Sony RX100 M4. Die heeft alle eigenschappen die je zoekt en de fotokwaliteit benaderd die van een erg goede spiegelreflex. Met 1000 euro is het geen koopje, maar dan heb je wel wat. En is je dat iets teveel, voor 650 koop je de M3, van het vorige modeljaar. Maakt dezelfde prachtige foto's eventueel in RAW en kan filmen in 4K. De RX100 is erg goed gebouwd, heeft een grote sensor, een optische zoeker en goede flits. De Zeiss lens is geweldig, maar heeft geen enorm zoombereik. ALs je dat wilt, moet je daar wel even naar kijken en is misschien de Panasonic Lumix FZ1000 een goed alternatief. Die is wel weer een stuk groter en zwaarder. Ik heb de RX100M3 zelf en zou meteen dezelfde kopen als ik m zou verliezen. Je hangt m aan je riem en hebt m zo ongemerkt altijd bij je. Je kunt alles handmatig instellen, maar de intelligente automaat maakt prima foto's. Deze 'herkent' de scene en past de belichting daarop aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100