Wat is een mooie (portret)lens met vaste brandpuntsafstand voor een Nikon D3100?

Ik ben op zoek naar een mooie (portret)lens voor mijn Nikon D3100. Ik heb niet erg veel te besteden (student), maar heb twee betaalbare gevonden:
Nikon 50mm /1.8 AF D
Nikon 35mm /1.8 AF-S

Wat is precies het verschil tussen deze twee lenzen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het idee van een portretlens is ook dat je niet met je neus bovenop je 'model' zit als je de foto maakt. Maar juist met een beetje afstand. Dus dan zou ik eerder voor de 50mm lens gaan als dat je enige keuzes zijn. Zoals hier aangegeven, zou ik sneller voor een 85mm lens gaan zodat je wat verder weg kunt gaan staan. AF-S is sneller in de focus dan de AF-D maar check wel even of ze het doen op de D3100. Volgens mij doet de AF-S het niet namelijk (zie link) op deze camera en de AF-D wel.

Bronnen:
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibi...

De Nikon 35mm /1.8 AF-S heeft USM (ik zou niet weten wat het is.) Ik heb het opgezocht op kieskeurig.

Als je alleen portretten wil maken (hoofd) dan is een 85 mm de betere keus, anders moet je véél te dicht op je onderwerp gaan zitten wat voor veel mensen niet prettig voelt.

Ik lees dat het je voornamelijk om de lage F-factor gaat. Dan zou ik zeggen dat 35mm beter is, zeker als je binnen fotografeert. (niet portretten dan). Je hebt ook nog een cropfactor van de kleinere sensor in je camera. Dus x1.5. Dan krijg je net iets meer overzicht in je beeld. Ga je alleen maar portretten doen (gezichtuitsnede), dan kan 50mm weer iets lekkerder zijn om iets meer afstand met je model te krijgen. Te dicht op is toch wel een inbreuk op privacy en dat kan je terugzien in het beeld. De afbeelding hieronder is natuurlijk ook een portret, maar moeilijk in een kleine ruimte met een 50mm lens (x1.5).

De AF-S 35 1.8 is een standaard lens (beeldhoek om en nabij 40°) de AF-D is de standaard lens voor de full frame Nikons, op de DX een hoek van ±28°, wat overeen komt met een 75mm op fullframe, dus op DX een portret lens. ALLEEN de AF-D zal het op de D3100 zonder AF moeten doen, heeft een in de camera ingebouwde motor nodig. Er is wel, zoals ik in mijn reactie op een andere plaats hier aangaf, een 1.4-50mm AF-S van Nikon, die zal goed aan je vereisten voldoen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100