Wat is het verschil tussen (gewoon) 'Watt (RMS)' en 'Watt piekvermogen'?

Ik heb laatst een 'Trust Tytan 2.1 Speaker Set' gekocht en ik de beschrijving (hieronder) stond dat hij 60 Watt RMS en 120 Watt piekvermogen.

Beschrijving:
''Met de Trust 17963 2.1 luidsprekerset krijg je geluid van hoge kwaliteit en met een diepe bas. Deze luidsprekerset heeft een totaal uitgangsvermogen van 60 Watt RMS (120 Watt piekvermogen). De set is voorzien van een handige volumeregelaar met kabel en aansluitingen voor je hoofdtelefoon iPod en mp3-speler.''

Nu vraag ik me al: Wat is 'Watt RMS'? en wat is 'Watt piekvermogen'? (en het verschil daartussen?)

Link: http://www.bol.com/nl/p/computer/trust-tytan-2-1-luidsprekerset/1003004011791490/index.html

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

RMS: betekend Root-Mean-Square.. Dit staat voor het effectieve vermogen en is het meest betrouwbare gegeven om de kwaliteit van versterker te vergelijken. Helaas wordt dit niet altijd duidelijk aangegeven omdat deze ALTIJD lager is als het piekvermogen, wat dan weer aantrekkelijker staat op de doos. Piekvermogen: Het maximale vermogen dat gehaald kan worden, echter minder interessant na mijn mening aangezien er maar weinig momenten zijn waarop een versterker het maximale vermogen moet geven.

RMS (Root Mean Square) betekent letterlijk "de wortel uit gemiddeld kwadraat" Hiermee wordt door fabrikanten van audio apparatuur een standaard aangeduid omtrent afgegeven- (versterker) en opgenomen- (speakers) vermogen in het samengestelde geheel. RMS staat daarbij voor het veilige vermogen dat zowel de versterker als de speakers gedurende lange tijd kan verwerken zonder schade aan de onderdelen op te lopen. Piekvermogen is datgene dat de versterker en de speaker kortstondig (enkele seconden achtereen) zonder schade op te lopen kan verwerken. Piekvermogens worden over het algemeen alleen gegenereerd door harde dynamische passages in muziek uitgedrukt in Decibels (dB) in combinatie met "de Stereo op 10" De verhouding tussen Watt RMS en Watt Peak is dus simpel gezegd: Niet van toepassing. Tenzij je alleen maar keiharde muziek met maximaal vermogen wil weergeven. Dan moet je uitkijken naar een versterker en speakerset van 120 Watt RMS of hoger.

Het Rms vermogen is eenvoudig gezegd het gemiddeld vermogen van een luidspreker (dus eigenlijk niet van toepassing op jouw powered systeem) Het piekvermogen is zoals het woord het al zegt de maximum weer te geven kortstondige piek in het geluid.

RMS is het continuevermogen, dus het vermogen die de set écht kan waarmaken. Het piekvermogen is een onzinwaarde, want dan moet de fabrikant er ook bij zetten hoe lang die piek dan duurt. Dat kan bij voorbeeld 90W gedurende enkele tientallen milliseconden zijn. Maar nooit het dubbele van het RMS vermogen, dat slaat nergens op. 60W RMS is best goed, lijkt me op zich een leuk setje! Hoe hij klinkt is nog veel belangrijker dat het vermogen. Als je de kans ziet moet je eigenlijk boxen ALTIJD EERST LUISTEREN voordat je ze koopt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100