Wat is inductiestroom??

Ik moet het weten voor Natuurkunde maar ik snap er niks van!! Alvast bedankt!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Inductie is het natuurkundig verschijnsel waarbij over een geleider een elektrische spanning wordt opgewekt wanneer de geleider zich bevindt in een veranderend magnetisch veld of wanneer een geleider beweegt in een magnetisch veld. Inductie is het belangrijkste principe waarop transformatoren en generatoren gebaseerd zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Inductie_(ele...

Het principe van je fietsdynamo. In je dynamo zit een ronddraaiende magneet. Er omheen zit zit het anker met een vele meters lange koperdraad. Als je de magneet gaat draaien, verandert constant het magnetisch veld rondom de koperdraad. Als je dit maar vlug genoeg doet, dan ontstaat er in die koperdraad een stroompje, dit heet een inductiestroom. Het spanningsverschil tussen het ene eind van de draad en dat van het andere einde van de draad is de inductiespanning.

Je hebt vast in natuurkunde gezien dat je met een elektrische stroom een magnetisch veld kan maken (meestal laat men dit zien door een draad rond een staafje metaal te wikkelen en dan een batterij op de draad aan te sluiten). Wel, het omgekeerde is ook waar: door een stuk metaal (bv een draad) in een magnetisch veld te brengen, ontstaat er een elektrische stroom in dat metaal. Deze stroom noemt men inductiestroom. Belangrijke bemerking: er komt alleen een stroom terwijl het magnetisch veld verandert (dus meer of minder magnetisch wordt).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100