Wat is de verklaring voor het niet groter worden van zeeleeuwmannetjes?

Zeeleeuwmannetjes zijn 2 tot 3 keer zo groot als de vrouwtjes. Ondanks seksuele selectie wordt het verschil niet groter. Wat kan hiervoor een verklaring zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vorm, grootte en gewicht zijn van essentieel belang voor het optimaal kunnen functioneren van een organisme. Sexuele selectie van telkens maar grotere partners wordt hierdoor beperkt, omdat te grote individuen minder goed zijn toegerust om voedsel te verzamelen of zich te verplaatsen. Ze zullen dus sterven voor ze hun erfelijke eigenschappen aan het nageslacht kunnen doorgeven. Dat geldt overigens ook voor kleine individuen. Van de middelmaat zijn er altijd het meest omdat die het best aangepast zijn. Anders waren er niet zo veel.

Ook het gewicht van de mannetjes speelt een rol. Het gewicht neemt immers toe met de derde macht van de lichaamslengte en het is wel zo handig als de vrouwtjes de paring kunnen overleven. Wat betreft hun overleven, sec gezien, is een grootteverschil juist prima, omdat de door hen gevangen prooien dan ook (voldoende) kunnen verschillen. Mannetjes en vrouwtjes beconcurreren elkaar dan niet, de mannetjes laten de kleinere prooien aan de vrouwtjes over. Toegevoegd na 1 minuut: zin 1: ook het gewicht van de mannetjes speelt een DIRECTE rol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100