vanaf wanneer mag een poes kindjes krijgen?

Onze poes is nu 6 maanden ze is nog niet krols. We willen graag kindjes van haar hebben. De dierenarts zegt dat de pil geven slecht is. Maar we vinden haar nog wel wat jong.

Weet jij het antwoord?

/2500

De vruchtbaarheid van poezen begint tijdens de pubertijd. Deze start wanneer de poezen 80% van hun lichaamsgewicht bereikt hebben. Bij kortharige katten is dat vaak vroeg (6-9 maanden), bij langharige katten vaak een stuk later (12-15maanden). Het is niet aan te raden om een poes gelijk bij haar eerste krolsheid, op zo'n jonge leeftijd, te laten dekken. Worden poezen op jonge leeftijd al krols en zijn zij dat vaak, dan is er een zeer grote kans dat er zich cysten op de eierstokken ontwikkelen, die weer een baarmoederontsteking veroorzaken. Het is het verstandigst om de poes op de leeftijd van 5 maanden te laten steriliseren. Helaas zijn de mogelijke bijwerkingen (gewichtstoename, suikerziekte, melkkliertumoren, niet weten wanneer de poes weer krols wordt na het stoppen) van de poezenpil ernstig genoeg om het gebruik tot een minimum te beperken. Deze pil is absoluut ongeschikt om als langdurige, of zelfs levenslange anticonceptie te gebruiken.

Bronnen:
http://www.dierenkliniek-sneek.nl/web/inde...
http://www.dierenkliniekmheenpark.nl/nieuw...
http://www.huisdieren.nu/katten/voortplant...

Een huis- tuin en keukenpoes moet minstens een jaar oud zijn, en dat is nog erg jong. Anderhalf jaar is stukken beter, zodat de moederpoes niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch klaar is voor een nestje. Poezen kunnen met 4 of 5 maanden al krols worden en bevrucht geraken, maar een tienermoedertje is een heel slecht idee. Denk ook niet dat je erop zit te wachten iedere twee uur, dag en nacht, kittens te flessen omdat moepoes niet weet wat te doen. Het probleem is echter dat je de poes niet steeds krols kan laten worden, en ook de pil niet kan geven. Je wil geen kwaadaardige mammatumoren op latere leeftijd riskeren, en ook geen baarmoederontsteking of suikerziekte. Het is een heilloos plan, en gezien het enorme kittenoverschot ook niet erg diervriendelijk. Wellicht voel je ervoor oppasmoeder te worden voor asielkittens, eventueel met moepoes erbij?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100