Hoe leer ik inhalig gedrag bij mijn kat af?

Hij is 6 maanden nu, hij is geholpen. En hij is een ontzettende lieve kat. Tot er in zijn gedachte gang eten in de buurt is. Als ik aan het koken ben, springt hij op het aanrecht, waardoor hij al eens op een grill is gesprongen die aanstond. Als ik de katten ga voeren moet je hem in zijn nekvel vasthouden omdat hij anders zo schrokt dat hij daarna alles uitspuugt. Hij krijgt meer dan de rest maar als hij klaar is en zijn buik bijna uit elkaar klapt wil hij alsnog het voer van de andere stelen. Hij kauwt niet maar slikt het in één keer door. Als je de trap op loopt met een kop koffie en hij denkt dat het voer is probeert hij het uit je handen te slaan. Dit is niet alleen vervelend maar ook erg gevaarlijk. Heeft iemand tips?

* ik voer mijn katten niet vrij, ze krijgen geen commercieel voer, ik maak mijn voer zelf van versvlees,gevogelte en knaagdieren, mocht dit nog uitmaken*

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt niet aan het soort voer. Dat is al erg goed gekozen! Wat wel nodig kan zijn: medisch onderzoek. Laat de dierenarts je kat eens onderzoeken. Er zal waarschijnlijk niet veel aan de hand zijn, maar hij kan wormen hebben. Probeer evt. wat urine en ontlasting op te vangen. Als het na een medische behandeling niet overgaat is het aangeleerd gedrag: je kat reageert op elk geluidje wat maar een beetje met eten te maken heeft. Je kunt dit gedrag ombuigen maar het duurt wel een tijdje voordat hij het doorheeft. Leer je kat een woordje of geluidje aan wat onverbiddelijk voer oplevert. Dat woord/commando of geluid (fluitje, belletje o.i.d.) mag alleen dan gebruikt worden wanneer hij echt eten krijgt. Handeling is als volgt: rammelen met theekopjes, bestekgeluiden (ik bedoel snijden, hakken e.d. op een plank of bordje) leveren NOOIT meer eten op. (Wanneer je eten klaarmaakt zet je het eerst weg totdat hij rustig is en zijn eten niet meer verwacht. Aan de hand van zijn verdere gedrag moet je even kijken wanneer hij zo rustig is dat hij zijn eten naderhand niet meer uitspuugt. Het kunnen 5 minuten zijn, maar ook 15. Uiteindelijk zal je kat steeds sneller rustig worden naarmate de training vordert.) Vervolgens zeg je duidelijk: "DINNER!" (Of je laat je fluit of bel horen. ) Je zet het eten voor hem neer en laat hem eten. Belangrijk: Dit moet je wel vrij snel doen om te voorkomen dat de kat in zo'n hoge staat van opwinding komt dat hij daarna weer zijn eten uitspuugt. In het wild vangt een kat nl. zijn eten in een vaste volgorde: hij besluipt zijn prooi, vangt hem, komt tot rust en gaat dan pas eten. Voor elke van deze handelingen maakt hij de daarvoor benodigde chemische stofjes aan. Omdat jouw kat nog jong is, moet hij deze stappen nog leren. Een kat is heel slim en zeker in staat om dit opnieuw te leren! Wanneer je het consequent volhoudt leert je kat dit in korte tijd aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100