Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kittens zich prettig voelen tijdens hun eerste lange autorit?

Over een aantal weken gaan we onze kittens ophalen.
Het is wel een lange autorit namelijk meer dan 1,5 u.
Ik zit erover te denken om ze een kittentuigje om te doen en op een kussen op mijn schoot te leggen.
Ik twijfel of ik die zal inspuiten met feliway want wat als dat niet bij hun werkt?
Voor de zekerheid neem ik wel een transport kooitje mee.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt erg van de kittens af. Ik heb ooit een kat gehad die je vooral los in de auto moest laten zitten. Hij ging dan rustig op de hoedenplank liggen. Intussen zat zijn medekat opgesloten in een mandje te krijsen, want die verstopte zich het liefste onder het rempedaal... De ene kat wil geaaid worden, de ander doet een dutje. Rustgevende geurtjes kunnen een belangrijke rol spelen. Kattenferomonen (zoals feliway) kunnen dus helpen, maar het is nog fijner als je iets hebt wat ze al kennen, bijvoorbeeld een gedragen T-shirt (sommige katten zijn daar gek op). Blijf vooral zelf zo rustig mogelijk en probeer niet te reageren op elk miauwtje en beweginkje. Daar worden/blijven ze vaak onrustig van, terwijl ze na een kwartiertje vaak zelf wel besluiten dat een dutje doen geen slecht idee is.

Katten leven in een wereld van geur, dus het is van belang een vertrouwde geur om zich heen te hebben. Daartoe zou ik een dekentje meenemen uit het nest, dat zal ze gerust stellen. Een tuigje zijn ze mogelijk niet gewend, en zal in dat geval voor extra stress zorgen. Verder krijgen ze op deze manier wel erg veel prikkels binnen, terwijl het allemaal al zo spannend is. Eerder zou ik ze met hun dekentje vervoeren in een transportbox, met daar een lapje of dekentje overheen, lekker veilig en zo rustig mogelijk voor de kleintjes.

Vraag aan de fokker/vorige eigenaar van de katjes of je een speelgoedje waar ze veel mee spelen mee mag nemen, hier zit hun geur al aan en op die manier blijven ze (waarschijnlijk) rustiger in de auto en voelen ze zich bij jou sneller thuis

Altijd in een transportbox! Als de kittens door de auto gaan rennen en onder je rempedaal komen, krijg je een ongeluk. Ook ben je als chauffeur snel afgeleid met katten in je auto. Gewoon niet doen. Onze kat huilt in de box net zo hard als los in de auto. Gewoon omdat ze niet weg kan van die herriemakende stinkende gevangenis. Ik had het op een kort stukje uitgeprobeerd, omdat ik het huilen zo zielig vond, maar uit de box (twee minuten voor huis) huilde ze net zo hard. Als je ze van jongs af aan went dat ze in een box moeten in de auto, weten ze niet beter. Wel inderdaad een vertrouwde geur erbij. Feliway reageerde mijn kat niet op, ook niet toen ik de halve auto ondergespoten had omdat we met de verhuizing meer dan een uur in de auto moesten. Maar een vertrouwd dekentje neem je toch mee vanaf de fokker. Of een eigen trui die je er van tevoren gebracht hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100