Hoe de dieren bij destructie verwerkt worden verschilt per gemeente. Er zijn gemeentes die zelf een verbrandingsinstallatie hebben, waar dode huisdieren samen met organisch afval van ziekenhuizen en dierenartsen (denk aan testikels, eileiders, geamputeerde pootjes etc) op een grote hoop verbranden. Er zijn ook gemeentes die een extern destructiebedrijf inhuren om dit voor hun te doen.
Er zijn echter ook gemeentes die afspraken hebben met een dierencrematorium, die de destructiedieren verbrandt. Dit laatste komt veel minder vaak voor, maar dan belandt je dier dus in dezelfde oven als wanneer het gecremeerd wordt. Het enige verschil is dat het op de grote hoop belandt met niet alleen andere huisdieren, maar ook kadavers van bijvoorbeeld de dierenambulance en met het organisch afval van dierenartsen.
Asresten van destructie mogen niet meer hergebruikt worden in Nederland. Wat er wel mee gebeurt weet ik niet in alle situaties. Ik weet van enkel crematorium die het met andere asresten van crematies ook over zee verstrooide.
Toegevoegd na 3 minuten:
Vergeet ik dus bijna echt antwoord te geven op de vraag: of er met de as van de verbrande destructiedieren groene stroom wordt opgewekt hangt dus volledig af van hoe de verwerking in jouw gemeente is geregeld. Gaat het via een destructiebedrijf, dan is dit dus mogelijk zoals Rieneke al zei, maar het hoeft dus niet.