Dode agapornis (met ringnummer) in de tuin gevonden. Wat moet ik er verder mee ?

Staat een ringnummer in verband met een eigenaar ?

Toegevoegd na 23 uur:
Aan het ringnummer heb ik dus niets.
Ik heb op internet een buurtbericht (een buurtgerichte site) hierover laten uitgaan en diverse sites bezocht om te kijken of iemand hem mist.
Geen enkel resultaat.

Verder heb ik zelf al een redelijk vermoeden waar het vogeltje thuishoorde.
Toen het mooi weer was schetterde het karakteristieke geluid van een agapornis dagelijks uit een nabijgelegen flat.
De laatste dagen is het daar wel erg stil geworden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Gaat het om een gekweekte of een geringde wilde soort vogel? Dat is even de vraag. Als het om een wilde vogel gaat, dan kunt uw vondst doorgeven bij GRIEL, door het ringnummer in te voeren op hun site. GRIEL staat voor Geautomatiseerd Ring Invoer en Export Loket. Griel houdt vervolgens bij waar en wanneer de vogel is gespot of gevonden. Nadat u de melding op GRIEL heeft ingevoerd ontvangt u direct een email met informatie over de herkomst van de door u waargenomen vogel. Als het een Nederlandse ring betreft ('Vogeltrekstation Arnhem Holland' of 'Arnhem VT Holland') gaat dit per omgaande, bij buitenlandse ringen kan het langer duren. Als het om een gekweekte vogel blijkt te gaan: klik dan op de onderste link voor een overzicht van organisatie te waar u contact mee kunt opnemen.

Bronnen:
http://www.griel.nl/
http://www.vogeltrekstation.nl/ring-gevond...
http://www.vogeltrekstation.nl/ring-gevond...
http://www.vogeltrekstation.nl/sites/vogel...

De ringnummers van agaporniden zeggen niets over de eigenaar. De eigenaar zelf heeft wel iets aan de ringnummers bij mogelijk kweken en voor de tentoonstelling. De ringen worden verstrekt door de vogelclub in het begin van het broedseizoen, zodat altijd is na te gaan in welk jaar de vogel geboren is. Je zou de vogel kunnen opgeven bij de plaatselijke vogelclub. Maar meestal gaat het om een door een privé-persoon gekochte en alleen gehouden vogel, die ontsnapt is. Vogels van kwekers krijgen echt de kans niet om te ontsnappen. Je kan in dit geval dus heel weinig. Geef het diertje een klein grafje in de tuin. Je kan hem natuurlijk ook in de tuinafvalcontainer gooien. Dit is een gevoelskwestie.

nee, deze ring geeft aan dat de vogel niet uit het wild gevangen is, en herleidt tot de fokker. deze fokker houdt geen administratie bij aan wie hij de vogel verkocht heeft, plus dat vogels ook nog wel eens doorverkocht worden. je kan er dus niet zoveel mee. wel zou je de vondst aan amivedi door kunnen geven, voor het geval de eigenaar de vogel als vermist heeft opgegeven.

Natuurlijk geef je het ringnummer door. Dat is een kleine moeite. Aan wie dat weet ik niet. Desnoods bel je de dierenbescherming en vraagt het daar. (zie ook de vorige antwoorden voor mogelijkheden) De eigenaar is het dier kwijt en zal zeker het ringnummer weten. Misschien is die al vele dagen op zoek naar het geliefde huisdier!

Je kan het diertje in een plastic tasje doen en in je vriezer stoppen, en eens even rondbellen bij dierenasielen vogelopvangcentra, dierenartsen en idd stichting AMIVEDI. Kijk ook eens op Marktplaats bij vermiste dieren in je omgeving, waarschijnlijk is de eigenaar wel op zoek naar zijn huisdier. Of plaats zelf een advertentie dat je een dode Aga hebt gevonden met een kleur beschrijving (of een foto van google waar ie op lijkt, zet er dan wel bij dat dit NIET de vogel is die je gevonden hebt maar dat ie er op lijkt) Als je m in de vriezer bewaard kan de eigenaar hem ophalen als ie dit wil, stel wel voor jezelf een grens (bijv. 2 weken of een maand), dat ie niet jaren in je vriezer blijft liggen. Als het een kooi dier (binnenshuis in een kleine kooi) is geweest kan ie niet van ver komen, meestal vliegen deze diertjes zich letterlijk dood als ze ontsnappen omdat ze grote afstanden niet gewend zijn. Komt ie uit een volliere kan ie beter vliegen en dus al wel een stukje van huis zijn. Ik zou je aanraden een straal van ongeveer 50km van je huis aan te houden voor je zoektocht. Succes! Muffin05

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100