hoe kan je een kitten zelfvertrouwen geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door je kitten regelmatig te aaien maar hem zeker niet vast te houden als hij dat niet wil. Telkens ergens vanaf halen als iets in zijn gedrag je niet zint maar nooit te slaan, wel kun je hem bestraffend toespreken en natuurlijk altijd prijzen als hij iets goed doet. Ik heb zelf een poes die in zijn eerste maanden bijna was doodgeknuffeld door een tienermeisje, maar na een jaar dorst ze zelfs bij mij op schoot te gaan zitten en nu kan ik haar wel korte tijd vastpakken (als spelletje).

Aaien, prijzen als hij/zij iets goed doet, dan zou jijzelf ook heel veel zelfvertrouwen krijgen als iemand dat bij jou zou doen! ;)

Ik weet niet precies wat je bedoelt met zelfvertrouwen, maar ik ga er vanuit dat het een wat angstig kitten is? Ik benader angstige katten en kittens altijd heel erg rustig. Dat betekent rustig op ze af lopen, nooit snel of hard stampend (later kun je dit wel gaan opbouwen maar in het begin is dit bij bange katten belangrijk om vertrouwen te kweken en bij echt bange katten zul je nooit verder komen dan dat) en met een zachte stem tegen ze praten. Altijd eerst aan je hand laten ruiken. Volwassen katten ga ik niet tegen hun zin aaien, maar kittens mogen wel leren (mochten ze wild zijn) dat aaien ook fijn is. Dit werkt vaak door ze ook wat lekkers te geven. Vingers in de yoghurt dopen en af laten likken bv. Of een klein schoteltje kattenmelk geven en ondertussen aaien. Met snoepjes en dat soort lekkere dingetjes werkt dat wel goed. Zeker niet tegen de zin knuffelen als het wel een kat is die wel gewend is aan mensenhanden en af en toe graag geaaid wordt. En sommige katten blijven altijd ook wel iets schichtigs houden. Speel ook met het kitten, bv met een hengeltje met touwtje met aan het uiteinde een veertje oid of nepmuisjes, wat ze/hij leuk vindt. Niets forceren. Als het iets doet wat niet mag kun je straffen met de plantenspuit (even natspuiten), maar niet schreeuwen of nog erger, wegduwen ofzo. Daar wordt een kat alleen maar nog banger of juist agressief van. Groetjes Toegevoegd na 2 minuten: Oppakken en wegzetten is wel goed maar met wegduwen bedoel ik hardhandig fysiek straffen. Toegevoegd na 16 uur: En dat moet je dus nooit doen!

Hoe oud is je kitten? Een kitten zelfvertrouwen geven is de taak van de moeder een soortgenoten. Als je kitten tot 16 weken of langer bij de moeder is gebleven en geplaatst wordt met een broertje of zusje, heb je de grootste kans dat het kitten zelfverzekerd wordt. Als het kitten een slechte start heeft gehad is het natuurlijk niet onmogelijk om het kitten weer wat meer zelfvertrouwen te geven. Heb je al eens wat kattenboeken gelezen. De boeken van Vicky Halls zijn een aanrader en ook de Kleine Kattengids van Elles Nijssen (zit ook op dit forum) zou elke katteneigenaar gelezen moeten hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100