Zijn er voorbeelden van .jpg bestanden die een geheime boodschap (in de pixels) bevatten?

Ik heb ooit eens gehoord dat geheime diensten en terroristen d.m.v. witte pixels in een .jpg bestand een textboodschap in code konden versturen. Het werkte een beetje zoals de overbekende streepjescode.
Het menselijk oog zag deze zeer kleine patronen niet als men naar de foto keek. En dat was de kracht van deze manier van communiceren.
Is er ooit een voorbeeld van een onderschept exemplaar op internet opgedoken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In simpele taal: een plaatje is opgebouwd door kleurcoderingen, meestal Rood, Groen en Blauw. Hiervoor gebruiken ze dan een sterkte per kleur van 8 bits, voor getallen 0 - 255. In totaal per pixel (kleurpuntje) heb je dan 3 x 8 = 24 bits. Wat ze nu doen is het laatste, minst belangrijke bit voor de geheime boodschap gebruiken. Voot het plaatje betekent dat dan dat het soms de verkeerde kleur rood, groen en/of blauw heeft, maar dat valt dus bijna niet op, zo wordt voor tint 0 dan soms 1 gebruikt, 2 voor 3, enzovoorts. Die laatste bits worden dan achterelkaar geplaatst voor je geheime bericht.

Het is veel simpeler dan je denkt. Het heeft niets met het menselijk oog te maken. Save het onderstaande plaatje naar je HD en open het met WinRar. O, wonder!

Ja en dat is een aparte wetenschap: Steganografie...

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100