Waarom wordt het A-attribuut verwijderd wanneer ik een bestand alleen-lezen maak?

Als ik in Windows een bestand aanmaak, krijgt dat automatisch het attribuut A (Archive).

Wanneer ik in Windows Verkenner de rechtermuisknop gebruik om, via Eigenschappen, dat bestand Alleen-Lezen (Read Only) te maken, is het resultaat afhankelijk van waar het bestand staat.

--  Op de lokale harde schijf gebeurt er wat ik verwacht: het R-attribuut (Read-Only) wordt gezet, en het A-attribuut blijft staan. Het bestand heeft dus de attributen RA.

--  Op de netwerkschijf (file share) wordt het R-attribuut ook gezet, maar verdwijnt het A-attribuut. Het bestand heeft dus alleen het attribuut R, en niet de RA die ik verwacht.

Wat is de reden van dit verschil, en wat kan ik tegen dit onverwachte gedrag doen?

Toegevoegd na 2 uur:
 
Op mijn computer draait XP. Onder welk systeem de netwerkschijf draait, weet ik niet.

Ik heb volledige lees- en schrijfrechten op de netwerkschijf, ook voor mappen.

Als ik het bestand met "attrib +R prut.doc" alleen-lezen maak, blijft het A-attribuut wel staan.

Een andere methode is: eerst het bestand op de normale manier alleen-lezen maken, met dus als gevolg dat het A-attribuut verdwijnt. Dan het bestand kopiëren naar dezelfde map. Naast "prut.doc" staat er dan dus ook een "Kopie van prut.doc" in die map. "prut.doc" is alleen R, "Kopie van prut.doc" is RA. Vervolgens "prut.doc" verwijderen en "Kopie van prut.doc" hernoemen naar "prut.doc". Op die manier heb ik, zonder DOS-box te hoeven gebruiken, toch een prut.doc die RA is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe het komt weet ik niet, Cryo. Maar er is wel een gemakkelijker manier om het Archive attribute te zetten. Bestand - Eigenschappen - geavanceeerd - Bestand is gereed om te archiveren Toegevoegd na 18 uur: Ik zal m'n reactie even aan het antwoord toevoegen: Als dat ook niet werkt, dan wed ik dat het een rechtenkwestie op het netwerk is. Je zou het probleem eens bij je beheerder kunnen neerleggen, maar die zijn zelden geneigd om hun beveiliging aan een enkeling aan te passen.

Begrijp dat je op een netwerk zit, in dat geval ga eens met beheerder praten, krijg sterk de indruk dat je rechten mist. Of maak je zelf local administrator dan moet het ook gaan lukken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100