Hoe zit het met Facebook?

Heel veel mensen zeggen dat als je foto's op Facebook zet dat ze dan worden verkocht aan de site.
Maar hoe zit dat nou precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik snap niet wat je bedoelt met dat ze 'verkocht' worden, maar allicht gaat het hierom. Als je een foto op Facebook zet dan draag je je auteursrechten over. Overigens gaat het om een niet-exclusieve overdaging: je mag de rechten ook nog aan anderen verkopen. Facebook mag alles doen met die foto, niet alleen de foto's gebruiken, maar ze bijvoorbeeld ook verkopen, zonder jouw toestemming. Binnen het Nederlands recht zijn er zaken die niet over te dragen zijn, dit zijn de zogenaamde persoonlijkheidsrechten. Deze zijn * Het recht om je te verzetten tegen openbaarmaking zonder duidelijke naamsvermelding, tenzij dit niet redelijk zou zijn. * Het recht om je te verzetten tegen openbaarmaking van jouw foto onder een andere naam. * Het recht om je te verzetten tegen wijzigingen, tenzij dat verzet in strijd zou zijn met de redelijkheid. Het 'nare' aan Facebook is dat ook al zeg jij jouw account op, dat zij nog steeds deze rechten hebben. Jouw foto's kunnen dus ook gebruikt worden in advertentiecampagnes. Is je foto erg mooi? Er is geen garantie dat Facebook deze niet verkoopt aan een fotodatabase.

Bronnen:
Auteurswet, artikel 25 lid 1

Ze worden niet verkocht aan de website, er wordt immers geen geld betaald. Wel plaats je ze op hun servers en Facebook zal ze wel delen met andere gebruikers. Je kunt immers ook foto's van anderen bekijken. Je kan ze afschermen, maar dat is ook maar tot op zekere hoogte. De moraal van het verhaal: op het moment dat je foto's op Facebook zet, kan een ander ze gewoon zien. Je privacy gooi je dus te grabbel.

Het is veel erger dan dat hierboven geantwoord is. Alles wat je plaatst op Facebook is op dat moment eigendom van Facebook. Lees dit maar eens: http://www.computeridee.nl/nieuws/facebook-wij-bezitten-uw-data-voor-eeuwig-en-altijd Let ook eens op de aanvullingen aan de onderkant van deze pagina. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100