Is het strafbaar om foto's van een ander op een nep profiel te zetten?

Ik weet dat het strafbaar is als je diegene probeert zwart te maken maar geld het ook voor als je een fake profiel heb aan gemaakt zonder bijbedoelingen en zonder iemand kwaad te doen

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dit is privacy schending

Je maakt dan inbreuk op het portretrecht... Het geeft geportretteerde personen het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret. Onder portret wordt in dit verband verstaan, elke zichtbare weergave waarop iemand herkenbaar is afgebeeld, bijvoorbeeld in een foto, schilderij, tekening of in filmbeelden. Als er op een foto of film meerdere personen te zien zijn, heeft elk van hen het portretrecht.

nee, het is legaal bij de wet om je "voor te doen" als iemand op het internet. Maar lief is het niet, Lisse lotte de Jong.

Jazeker, dat is strafbaar en niet zo'n beetje ook. Ookal maak jij een nepprofiel aan ze kunnen altijd terug vinden van welk ip adres dit afkomstig is, dus komen gegarandeerd bij jou terecht. Ik zou nog 10 keer nadenken voordat je dit doet Toegevoegd na 6 uur: dit kan je terug vinden in het burger/privacy wetboek.

Het is niet strafbaar om je voor te doen als iemand anders, zolang je hier geen oplichting mee pleegt, inbreuk maakt op merkenrecht of auteursrecht, of smaad pleegt. Je zegt dat je geen bijbedoelingen hebt en niemand kwaad wilt doen, dus wat dat betreft, zit je goed. Strafbaar is het echter wel om inbreuk te maken op iemands auteursrecht. Dat doe je als je foto's plaats die door iemand anders gemaakt zijn (de auteur is degene die de foto heeft gemaakt, niet degene die erop staat). Het auteursrecht geldt echter niet zomaar. Het werk moet wel min of meer uniek zijn en het persoonlijke stempel van de maker dragen. Pasfoto's en zo bijv. vallen hier niet onder. Daar rust dus geen auteursrecht op en kun je gewoon zonder problemen gebruiken. Strafbaar is het ook om inbreuk te maken op iemands portretrecht en dat doe je mogelijk als je foto's van die persoon gebruikt zonder zijn/haar toestemming. ZIjn de foto's echter *niet in opdracht* van die persoon gemaakt, dan is het portrecht maar beperkt. Die persoon kan zich dan alleen tegen het gebruik van de foto verzetten als hij/zij daar een *redelijk belang* bij heeft. Als jij die persoon geen kwaad doet (door bijv. vervelende dingen te zeggen), dan kan hij/zij moeilijk zeggen dat hij/zij er een redelijk belang bij heeft dat de foto wordt verwijderd. Je zou het dus kunnen doen, mits je geen rare fratsen uithaalt en alleen niet-unieke foto's zoals pasfoto's gebruikt. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens kan het ook nog in de voorwaarden van de profielensite staan dat je je niet mag uitgeven voor een ander. Die site kan natuurlijk wel je account opheffen, maar je bent ook dan nog niet strafbaar.

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2010/03/17/jezel...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht
http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht

Op vrijwel alle foto’s en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Ook portretrecht kan een rol spelen. In GoeieVraag.nl hebben veel accounts een foto van iemand anders als afbeelding. Dit is niet strafbaar. Je kan wel bezwaar maken en vragen aan de eigenaar van de site om je foto weg te halen.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/f...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100