waarom zijn de getallen op mijn toetsenbord van onder naar boven en op een pin automaat van boven naar onder in volgorde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De toetsen van een pinautomaat zijn (in Nederland) afgeleid van de toetsen op een telefoon. Dit omdat dat voor de meeste mensen de meest handige volgorde is; ook telefoons werken immers met die volgorde. Om te verklaren waarom die cijfers andersom staan ten opzichte van een toetsenbord moeten we een jaar of 40 terug in de geschiedenis. De getallen op een telefoon en toetsenbord (welke overigens zijn overgenomen van een rekenmachine) zitten precies andersom omdat dat nodig was bij de invoering van de telefoon met druktoetsen. De oude telefooncentrales (uit de tijd van de draaischijf) werkten met pulsen; als je een 1 draaide stuurde de telefoon 1 puls naar de centrale, als je een 2 draaide 2 pulsen etc.. Toen de eerste telefoons met druktoetsen op de markt kwamen moesten deze ook nog pulsen naar de centrale sturen. Dus het intoetsen van een nummer mocht niet te snel gebeuren om te voorkomen dat de centrale bv. de pulsen van iemand die snel 2 en 3 toetste zou aanzien voor een 5. Om dat risico zoveel mogelijk te verkleinen werden de cijfers precies andersom geplaatst als op de reken- en telmachines. Zo werd voorkomen dat mensen die veel met die apparaten werkte blindelings en snel een nummer konden invoeren. Bijkomend voordeel was dat mensen bewuster nummers moesten kiezen en daardoor ook minder vaak een verkeerd nummer kozen en dus de verkeerde abonnee belden. Tegenwoordig werken telefooncentrales niet meer met pulsen maar met tonen (ieder cijfer geeft een andere toon door). Dus de gedraaide cijfers zijn niet meer nodig maar omdat iedereen hier inmiddels al aan gewend was heeft men dat niet meer veranderd.

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2007/06/15/waaro...

Pinautomaat De druktoetstelefoon is uitgevonden in de jaren '60. Daarvoor belden mensen met een draaischijf waarbij om technische redenen de één bovenaan zat en de nul onderaan. Om acceptatie van de druktoetsen te versnellen, werden ook op het toetsenbord van de nieuwe telefoon de lage cijfers bovenaan gezet. Deze logische indeling heeft zich doorgezet bij de pinautomaten. Toetsenbord De getallen op het toetsenbord hebben de volgorde van de rekenmachine overgenomen, met de 1-2-3 beneden. Deze keus is ingegeven door de gemakkelijke bereikbaarheid van het veelgebruikte cijfers 1 en 0.

Bronnen:
https://www.quest.nl/artikel/waarom-staan-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100