Wat is een RAID?

Een RAID word gebruik in ((S)ATA) HDD's, maar wat is het nou precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks, en is een set van methodes om data over meerdere losse HD's te verdelen. Er zijn een aantal mogelijkheden, de meest gebruikte zijn de volgende: RAID 0, ofwel "striping" verdeelt te de schrijven data over twee of meerdere schijven. De voordelen hier zijn snelheid (de schrijfacties kunnen parallel plaatvinden) en de mogelijkheid om meer data op te slaan dan dat op een individuele schijf past. Het nadeel is dat de hele RAID onbruikbaar wordt als er ook maar 1 schijf uit valt. RAID 1, ofwel "mirroring" schrijft exact dezelfde data naar twee (of meer) schijven. Het voordeel is dat de RAID kan blijven funtioneren als er een schijf uit valt. Het nadeel is dat dit twee keer zo duur is in het gebruik; je moet immers twee keer zoveel schijven aanschaffen. RAID 5 verdeelt de data op een dusdanige wijze dat de data van een enkele disk ook verdeeld staat over alle overige disken. Hiervoor zijn ten minste drie disken nodig, maar gebruikelijker is vijf of meer. Hierdoor kan de RAID blijven draaien als er 1 schijf uit valt, maar niet als er meer dan 1 uit valt. De totale grootte van een RAID 5 is het totaal aantal gebruikte schijven min 1. Verder worden ook nog RAID 1+0 (ook wel RAID 10) en RAID 0+1 gebruikt. Dit zijn combinaties van de eerste twee methodes. Als je vier schijven hebt kun je hier twee RAID 0's uit bouwen en die dan weer combineren in een RAID 1, of omgekeerd. Het voordeel is dat hier meer schijven uit kunnen vallen dan bij een RAID 5, het nadeel is weer dat je meer schijven nodig hebt. Er zijn twee manieren om een RAID op te bouwen, softwarematig of hardwarematig. Bij de softwarematige oplossing regelt een driver in het OS (bijvoorbeeld de MD driver in de Linux kernel) alles, bij een hardwarematige oplossing wordt de RAID aangestuurd door middel van een RAID controller op het moederbord of in een insteekkaart. Deze RAID controller zal de opgebouwde RAID als een (virtuele) schijf aan het OS aanbieden. RAIDs zijn mogelijk met zowel SATA als PATA (IDE) schijven. De enige vereiste is dat de gebruikte schijven allemaal (ongeveer) even groot en even snel zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundant_Arr...

RAID is een afkorting van Redundant Arrays of Independent Disks, ook bekend als Redundant Array of Inexpensive Disks (of Drives) en is de benaming voor een set methodieken voor fysieke data-opslag op harde schijven waarbij de gegevens over meer schijven verdeeld worden, op meer dan 1 schijf worden opgeslagen, of beide, ten behoeve van snelheidswinst en/of beveiliging tegen gegevensverlies.

RAID staat voor Redundant Array of Inexpensive Disks en wordt gebruikt voor veiligheid van data. De data wordt over een aantal schijven geplaatst waardoor er 1 bijvoorbeeld helemaal kapot kan gaan zonder data verlies. RAID 5 is een norm die vaak wordt veel gebruikt. Kijk ook even op de link

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_arr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100