Ik ga een computer en laptop tweedehands kopen(marktplaats) Alle schijven worden geformatteerd en opnieuw alles geïnstalleerd. Zijn er nu nog gevaren?

Op het gedeelte 'je hebt geen garantie meer waarschijnlijk' na. Noem alles op wat feitelijk een probleem kan opleveren?

Toegevoegd na 14 minuten:
Met gevaren bedoel ik dus dingen dat de functionaliteit van de computer beïnvloed.

Ik ga een computer tweedehands kopen. Alle schijven worden geformatteerd en alle stuurprogramma's worden geïnstalleerd.

Mijn probleem dus.. Is het slim om zelfs dan nog de pc tweedehands te kopen, of maakt het dan niet uit?


Keyloggers hoef je geen rekening mee te houden. Je moet er niet vanuit gaan dat diegene die 'm verkoopt 'm zo aanpast dat ik er niet mee kan werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet er rekening mee houden dat een laptop maar een bepaalde tijd mee gaat. Wanneer een laptop stoffig wordt kan hij oververhit raken. Bij een gewone desktop kun je dat met een stofzuiger eruit halen, maar bij een laptop kan dat niet. Je zult dus ermee rekening moeten houden dat wanneer je een oudere laptop koopt dat je meer last zal hebben van 'blauwe schermen'.

Ik denk dat je een stuk beter af bent als je je het enigszins kan veroorloven een nieuwe aan te schaffen. Laptops zijn doorgaans al een stuk trager dan een PC. Als je een tweedehandsje koopt, is dat nog erger. Verder is de kans dat de accu van je tweedehandsje ronduit slecht is of al een groot stuk van zijn capaciteit kwijt is, behoorlijk groot. Koop je toch een 2e-handsje, probeer er dan eentje te vinden waar 2GB intern geheugen in zit en dat dat nog uitbreidbaar is naar 4GB geheugen. Het verdient enig onderzoek (google), maar verder is de kwaliteit van de videokaart/videochip erg van belang bij de snelheid van je tweedehands laptopje. Als je een matige videochip treft, zal 't misschien nooit veel worden met de snelheid. Dat is wel deels op te lossen door zoveel mogelijk allerlei grafische flauwekul uit te schakelen, zoals thema's en allerlei effecten die standaard helaas allemaal aan staan bij Windows. (En als je een snel systeem wilt, zet je er trouwens beter Xubuntu op i.p.v. Windows. Maar dat terzijde.) Bij een tweedehands raad ik een mat scherm aan. Dus niet met zo'n spiegelend scherm: bij een tweedehands kunnen er inmiddels wat kleine krasjes op het scherm zitten - en bij een mat scherm heb je daar een stuk minder last van. (En in de zomer in de tuin zitten is trouwens ook geen pretje met zo'n spiegelend scherm.) Als je de harddisk van een tweedehandsje formatteert, is de kans op overgebleven malware van een vorige eigenaar uitermate gering - alhoewel er tegenwoordig ook moederbordcomponenten kunnen zijn waar software in zit (middels flashable chips). Er bestaat malware die zich in dat soort componenten nestelt. Verder kan een _nieuwe_ laptop _veel_ sneller zijn dan zowat welke tweedehandsje dan ook, als je een nieuwe laptop kiest met een SSD-schijf (i.p.v. een harddisk). (Groter=doorgaans sneller. Maar uiteraard ook duurder.) Met name de opstarttijd van je Operating System en het starten van programma's kan enorm veel beter zijn vergeleken met een laptop met een 'ouderwetste' harddisk. Eigenlijk juist omdat er tegenwoordig SSD-schijven bestaan, zou ikzelf zeker voor een SSD-laptop gaan als ik een laptop zou willen hebben (maar goed, ik kan niet in uw beurs kijken). Zo'n SSD-schijf is waarschijnlijk nog een stuk belangrijker dan een 'supermoderne' CPU.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100