Hoe kan je fouten op een C: schijf controleren?

Mijn harde schijf (C) van mijn computerr tikt af en toe. Ik heb ook diverse porblemen van vastlopers. Dat kán ook duiden op hardware problemen in gebieden waar de schijf een probleem heeft.

Ik ga een nieuwe harde schijf kopen, maar wil eigenlijk eerst een schijfcontrole doen. Als ik rechtsklik op de C: schijf staat er een optie om dit te controleren.

Ik krijg dan een melding dat de schijf in gebruik is en dit wordt gepland. Maar dan gebeurt er verder niets, ook niet na herstarten. Wat moet ik doen?

Toegevoegd na 36 minuten:
NB. Ik bedoel dat ik niets zie van de geplande schijfcontrole.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het goed is, leidt een schijfcontrole (op de door jou beschreven manier) tot een schijfcontrole na het opnieuw starten van de computer. Je merkt daar op dat moment niets van - behalve dat het starten langer duurt dan normaal. Na het starten kun je de resultaten van de schijfcontrole terugvinden in de Event Log. Ik weet zo niet uit mijn hoofd waar je naar moet zoeken in de Event Log, maar dat kan ik vanavond thuis voor je nazoeken, als je denkt dat dat helpt. -- Een veel betere optie is echter een programma dat meer doet dan alleen op een relatief hoog niveau je schijf controleren (dat is waartoe Windows zich beperkt). Je zou smartmontools kunnen downloaden. Dat geeft veel gedetailleerdere informatie. Je krijgt onder andere te zien hoeveel sectoren er al "slecht" zijn geworden, en dus door de harde schijf zelf (onafhankelijk van Windows) op een andere plek zijn gezet (sector relocation). Een andere heel goede mogelijkheid is de site te bezoeken van de fabrikant van jouw harde schijf. De meeste fabrikanten bieden namelijk diagnostische programmatuur aan die specifiek is toegesneden op precies /die/ hardware. Toegevoegd na 4 minuten:   Als het starten van de Windows-schijfcontrole op de door jou gebruikte manier echt niet lukt, kun je ook een DOS-box openen. Waarschijnlijk moet je dat als Administrator doen. Type in die DOS-box het commando       scandisk /? of, als dat niet werkt,       chkdsk /? Je ziet nu een lijst met opties. Geef nu hetzelfde commando opnieuw, maar nu met de parameter C: , en dan de door jou gewenste opties. Windows zal dan waarschijnlijk weer vragen of de scan bij de volgende herstart moet worden uitgevoerd. Zeg dat dat moet, herstart je computer, en kijk of het nu wel werkt. Toegevoegd na 42 minuten:   Ik heb intussen gevonden wáár om de Event Log (Logboeken, in de NL-versie) je de resultaten van scandisk / chkdsk kunt vinden. Zie onderstaande Bron.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/resultaten-...

Je zou kunnen proberen om zoveel mogelijk programma's uit te zetten die op de actergrond meedraaien. Wellicht lukt het dan? Maar het lijkt er inderdaad op dat je hardware niet helemaal goed meer is. Succes! Toegevoegd na 4 minuten: PS: Weet je zeker dat het getik van je harde schijf af komt?

In principe heb je gedaan wat je moest doen. Daarna zou na een reboot een schijfcontrole moeten plaatsvinden. Als je harde schijf tikt kun je trouwens beter maar haast maken mat die vervanging, dan kan het zomaar ineens over zijn...

Ìk zou eerst maar eens alle downloads foto video en muziek bestanden veilig van de schijf op een stick of externe HD brengen omdat je er nu nog in kunt komen.Daar de huidige C schijf op dit moment mechanisch of electronisch op springen kan staan (cq staat).Het kan best zijn dat de schijf aan het begin al vol staat met B (Bat) files.Je zou ik die pc met systeemherstel laten terug draaien naar een vorig hestelpunt.Komt ie daar ook niet doorheen dan is het einde schijf,en zal je met een nieuwe aan de gang moeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100