Waarom kan ik windows xp niet meer installeren nadat ik windows 8 heb geprobeerd?

Na Windows 8 te hebben uitgeprobeerd, wil ik weer terug naar Windows XP, omdat mijn computer Windows 8 niet trekt. Na formatteren krijg ik een melding dat de CD-ROM niet gelezen kan worden. Het schijnt dat er een 'beveiliging' door Windows is ingezet, zodat je niet meer terug kan naar een oudere versie. Weet iemand hoe ik deze beveiliging kan omzeilen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Formatteren hoeft niet voldoende te zijn om de harde schijf schoon te krijgen. Gebruik hiervoor een programma als DBAN (vanaf USB-stick of CD). Hopelijk lukt XP installeren dan wel. Overigens is het niet heel veilig XP na april te gebruiken als je er ook mee gaat internetten. Toegevoegd na 14 minuten: In principe is je schijf daarna net zo schoon als een nieuwe.

Bronnen:
http://www.nu.nl/tech/3613619/microsoft-lu...
http://www.windows-helpdesk.nl/harde-schij...

Er zit geen beveiliging op de CD, maar elke windowsversie is zo geprogrammeerd dat je niet naar een oudere versie terug kunt. Maar het kan wel, maar dan moet je je harde schijf formatteren, zodat er niets meer op staat. Je moet dan weer booten van je XP-CD. ALLE gegevens die je wilt bewaren moet je dan wel ergens saven. Kan een heel werk zijn.

Kunnen twee mogelijke oorzaken zijn. Als eerste uw Cd is beschadigd/ of cd-rom station overleden. Maar gezien de eerdere reacties lijkt me dat niet helemaal het geval. Immers een schijf kan best wel leesbaar zijn maar verderop toch stiekem wat mankementen hebben. Daarnaast kan het zijn dat u uw schijf niet goed hebt geformatteerd. Beginnen even met de harde schijf..... U zal dan helemaal van nul af aan moeten beginnen. Niet alleen formatteren, maar daadwerkelijk ook uw partitie verwijderen en opnieuw aanmaken............ En nu uw Xp schijfje.... Probeer ( indien mogelijk ) de schijf van Xp eens te kopieëren op een usb stick en uw machine vanaf die stick te laten starten. En kijk eens wat ze dan doet. Ik vermoed dat u alleen maar het begin van de schijf kan benaderen, maar zodra de setupbestanden naar de schijf worden geschreven dat hij het dan moeilijk krijgt. Immers optische schijven hebben ook niet het eeuwige leven. Anders zal je even moeten toegrijpen op een andere Xp installatieschijf en dan weer van voor af aan opnieuw beginnen. Een beveiliging voor downgraden van het OS bestaat er niet. Immers dat is in strijd met bepaalde regelgevingen. U bent wellicht geen eigenaar van het geinstalleerde besturingssysteem. Maar slechts een licentie houder, maar u bent wel eigenaar van uw systeem. U bent als eigenaar vrij om zelf te bepalen welk OS u wilt draaien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100