Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Startpagina geschiedenis

De start

Startpagina.nl is sinds 15 september 1998 dé plattegrond van het wereldwijde web voor iedere internetter in Nederland.
 

Op een dag liet Jeroen Paternostre aan zijn jeugdvriend Durk Jan "Duck" de Bruin een simpel en daardoor zo handig overzicht van links zien. In dat overzicht stonden, logisch in rubrieken gegroepeerd, links naar alle websites die hij regelmatig bezocht. Dat overzicht was handiger dan bijvoorbeeld de favorieten (bookmarks) in een browser want alle links waren in één oogopslag te zien.

Duck zag onmiddellijk de vele mogelijkheden van deze rudimentaire Startpagina.nl-versie op de Nederlandse internetmarkt. Om die mogelijkheden te ontwikkelen werd Startpagina B.V. opgericht. En dat leidde, na een aantal proefversies, op 30 september 1998 tot de lancering van www.startpagina.nl.

Het concept bleek zo succesvol te zijn, dat de bijbehorende werkzaamheden Jeroen en Duck al snel boven het hoofd groeiden.
Daarom riepen zij de hulp in van een derde jeugdvriend, Jan Willem Tjaden.

 

De groei

Startpagina.nl maakte een snelle groei door. Niet alleen in bezoekersaantallen maar ook in dochterpagina's, waarvan de eerste - de vakantie.startpagina.nl - op 27 februari 1999 online kwam. Startpagina-dochters vormen een actieve community van zelfstandige beheerders, die zelf de redactionele verantwoordelijkheid dragen voor hun pagina. De pagina’s gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen en zijn, net als de www.startpagina.nl, opgedeeld in overzichtelijke rubrieken. Eind februari 1999 kwam de eerste dochterpagina online; in september 2000 waren het er zo'n 800 en in september 2009 al meer dan 5.700. Ook de bezoekersaantallen stegen ongekend snel. Van circa 40.000 pageviews per dag in de begindagen tot meer dan 1 miljoen in oktober 2000 en rond de 4 miljoen in september 2009. Door deze snelle groei werd het voor het driemanschap ondoenlijk om het werk én de verdere uitbouw het hoofd te bieden. Zoals Jan Willem het verwoordde: "Het viel na verloop van tijd absoluut niet meer bij te benen. We verzopen alle drie in het werk, sleutelden onafgebroken, zestien uur per dag, aan de vervolmaking van het systeem. We waren toe aan goede hardware en een strakke, gedelegeerde bedrijfsvoering. Nu hielden we ons bijna alleen met lopende zaken bezig. Niemand had ook maar een moment de tijd een beleid uit te stippelen." Dus werden in 2000 met het toenmalige VNU Tijdschriften (inmiddels Sanoma Uitgevers) de overname-onderhandelingen geopend en voor beide partijen succesvol afgerond. Startpagina bv werd organisatorisch ondergebracht bij ilse media, een deelneming van VNU Tijdschriften. Jan Willem en Jeroen zijn nog steeds aan Startpagina bv verbonden.

 

Hoogtepunten

In de loop der tijd werd vooral aan de "achterkant" van www.startpagina.nl en de dochterpagina's veel vernieuwd. Door de groeiende bezoekersaantallen moesten aan software, hardware en hosting steeds hogere eisen worden gesteld. Ook aan de "voorkant" is er niet stilgezeten en zijn er verschillende functionaliteiten geïntroduceerd. Die voor bezoekers zichtbare kant werd uitgebreid met onder meer:

 

  • Startpagina Nieuws, met al het laatste nieuws in Nederland.
  • Startpagina Weer, met een handig en gerubriceerd overzicht van de actuele weerssituatie.
  • Startpagina Verkeer, de meest gedetailleerde file-informatie en routebeschrijving.
  • Startpagina Radio, radio luisteren met Startpagina, gefilterd per provincie.
  • Startpagina TV, een overzichtelijk aanbod van alle (online) tv programma’s en video’s.
  • Startpagina Spelletjes, de leukste spelletjes, zelfs te spelen op Startpagina zelf.
  • Startpagina Verzekeringen, waar je verschillende verzekeringen kunt vergelijken.

 

In 2013 werd Startpagina Search geïntroduceerd en is het mogelijk om ook te zoeken in Startpagina. 

Daar kwam in 2017 GoeieVraag bij, waardoor het ook mogelijk is om vragen te stellen op Startpagina.nl. 

Daarnaast beschikken de themapagina's (voorheen dochterpagina's) nu over forums (discussieplatforms). Waardoor de bezoekers een hechte community zijn gaan vormen. 

In 2019 heeft Startpagina een extra uitbreiding gerealiseerd in de vorm van redactionele blogs. Op deze blog-pagina vind je tips en informatie over uiteenlopende onderwerpen in de categorieën:
Gezondheid, erop-uit, reizen, financiën, lifestyle, beauty, mode, telefom, 18+, eten & drinken en tuinieren. 

 

 

Overnames

In 2020 heeft er een overname plaatsgevonden. Sanoma Media Netherlands is overgenomen door DPG Media, waardoor Startpagina per april '20 onder DPG Media Magazines valt.  

In 2021 is Startpagina home & thema's, GoeieVraag en SchoolBANK verkocht aan KOMPAS B.V., gevestigd in Haarlem. 

 

Visual_Startpagina_logo

Contact

Contactgegevens

Bezoekadres
Nijverheidsweg 18,
2031 CP Haarlem
KOMPAS PUBLISHING


Via de mail