Ga naar de inhoud

Zwarte Zaterdag: tips om fris te reizen naar je vakantiebestemming

Update:

De zomervakanties zijn in Nederland in volle gang. We trekken er de komende tijd weer massaal op uit. Hier regent het momenteel, terwijl de temperaturen in Zuid-Europa hoog zijn. Hoe bereid je je voor op extreme hitte onderweg naar jouw vakantiebestemming? Zó ben je goed voorbereid op Zwarte Zaterdag 2023 of andere hete momenten in de auto. 

Wij geven 8 tips om het hoofd koel te houden. 

Wat is Zwarte Zaterdag?

De term Zwarte Zaterdag wordt gebruikt om de drukte van vakantieverkeer op de Europese wegen aan te duiden. In 2023 wordt het op de zaterdagen 5, 12, 19 en 26 augustus naar verwachting weer filerijden op vooral de de Franse wegen. De drukte geldt ook voor landen als België,  Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje. 

Hoe komt het nu dat het juist op die dagen zo extreem druk is? De oorzaak is dat er heel veel mensen in de zomerperiode tegelijk vrij zijn. Ze zijn gebonden aan hun werk of aan de schoolvakanties. Ook zijn de wisseldagen van een vakantieverblijf vaak in het weekend, waardoor de meeste vakantiegangers in het weekend willen arriveren op hun vakantiebestemming. Schaarste van vakantiedagen speelt uiteraard ook rol. Maximaal vakantie vieren met minimaal gebruik van vakantiedagen dwingt de vakantievierders vaak om in het weekend te reizen.

8 tips om niet oververhit te raken in de auto

1. Laat de airco nakijken

Als je een lange rit voor de boeg hebt is het handig om je airco van tevoren te laten controleren. Een goedwerkende airco werkt natuurlijk super verkoelend. Heb je geen airco, zorg dan voor goede ventilatie.

2. Neem water mee 

Zorg dat je genoeg (lees: zoveel mogelijk) water meeneemt voor onderweg. Je weet nooit hoe lang je nog onderweg bent.

3. Blijf rustig

Sneed iemand je af? Verkeerde afslag genomen of had je een andere irritatie in het verkeer? Blijf kalm. Als je je druk maakt krijg je het alleen maar warmer.

4. Houd de zon buiten

Schaf zonneschermen aan voor op de ramen. Zo houd je alvast een deel van de warmte buiten de auto. 

5. Parasol of paraplu mee

Neem een paraplu of een parasol mee voor het geval je helemaal stil komt te staan, dan ben je buiten de auto toch beschermd tegen de felle zon.

6. Kies luchtige kleding

Als je reist is het sowieso fijn om comfortabele kleding te dragen. Als deze kleding luchtig is helpt dat ook tegen de hitte. Katoen is bij uitstek geschikt tijdens warme dagen.

7. Toilet-stop? Koel je polsen

Lukt het om een stop te maken voor  een toiletbezoek. Koel dan vooral je polsen onder de koude kraan. 

8. Koelbox mee

Als je ruimte genoeg hebt in de auto neem dan een koelbox mee. Doe een avond voor vertrek een paar flesjes water in de vriezer en zet deze tijdens de autorit in de koelbox. Dat is een win-winsituatie! Je eten en drinken in de koelbox wordt extra gekoeld en je hebt het ideale koelmiddel voor onderweg bij je. Houd het flesje tegen je hoofd, in je nek of tegen je polsen.

Veilig reizen is belangrijk

Mocht je toch suf zijn geworden van de warmte. Zet je auto aan de kant. Door de warmte kun je minder alert zijn in het verkeer en dat is natuurlijk gevaarlijk voor jezelf en anderen. Probeer een plekje in de schaduw te vinden waar je kunt uitrusten, zodat je veilig je reis kunt vervolgen. Het allerbeste is natuurlijk om al die drukte te vermijden, maar soms lukt dat simpelweg niet. 

Meer over: