Ga naar de inhoud

Zijn jouw gegevens betrokken bij een datalek? Controleer het snel!

Update:
Datalek signaleren

Het kiezen van een veilig wachtwoord is zeer belangrijk, maar dat is niet genoeg om jouw gegevens volledig te beveiligen. Zelf een sterk wachtwoord kan al je persoonlijke gegevens niet beschermen als er sprake is van een datalek. Je kunt dit eenvoudig controleren.

Door slechte beveiligingsmaatregelen van websites kunnen gebruikerswachtwoorden uitlekken. Deze wachtwoorden vinden hun weg naar het darkweb (het duistere, illegale ‘hoekje’ van het internet), waar ze worden gekocht door internetcriminelen met verkeerde bedoelingen.

Wat zijn de risico’s?

Deze op het darkweb verkochte wachtwoorden worden gebruikt door kwaadwillige types voor online inbraken. Zij gebruiken deze informatie om zich toegang te verschaffen tot persoonlijke of bedrijfsaccounts en om identiteitsdiefstal te plegen. Het kan ook leiden tot financieel verlies voor het slachtoffer.

Hoe controleer je een datalek?

Er bestaan hulpmiddelen, zoals “Have I Been Pwned” (ook in Nederlands), die gebruikers helpen om na te gaan of hun logingegevens in een van deze uitgelekte databases voorkomen. Het is heel eenvoudig, je vult alleen je emailadres in.

Als dit e-mailadres voorkomt in een van de databases, laat de site zien op welke sites het lek is voorgevallen en om welke specifieke gegevens het gaat.

Wat doe je als je gegevens gelekt zijn?

Als je te weten komt dat jouw gegevens zijn gelekt, is het zeer belangrijk om snel te handelen. Je moet onmiddellijk al je wachtwoorden wijzigen, specifiek voor de accounts die vermeld staan in de gelekte database. Maar dit is niet genoeg, het wordt ook aangeraden om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende sites.
Dit vermindert het risico van verdere schade als een van je accounts gehackt wordt.

Of lees onze slimme tips waarbij je maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden.

Doe meer dan alleen een sterk wachtwoord kiezen

Een wachtwoordmanager kan handig zijn om je te helpen verschillende veilige en sterke wachtwoorden voor alle verschillende accounts te bewaren en bij te houden.

En het is geen slecht idee om tweestapsverificatie in te schakelen bij het instellen van nieuwe wachtwoorden. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waarbij je vaak je mobiel nodig hebt om de inlog toe te staan. Dit betekent dat zelfs als je wachtwoord in verkeerde handen valt, de kans kleiner is dat ze toegang krijgen tot jouw account.

Video met uitleg hoe je tweestapsverificatie instelt

Bron: nu.nl

Meer over: