Ga naar de inhoud

Herfststorm Ciarán: Wat zijn de weercodes in Nederland en wat betekenen ze?

Update:
Storm Ciarán weercodes

Het KNMI geeft in Nederland verschillende weercodes uit om mensen te waarschuwen voor gevaarlijk weer. Het is belangrijk om deze codes te begrijpen, omdat ze kunnen helpen om ongelukken en schade te voorkomen.

Herfststorm Ciarán in Nederland

Storm Ciarán komt vandaag ons land binnen vanuit Frankrijk. De verwachting is dat het flink wat invloed zal hebben op de dagelijkse bezigheden. Het KNMI heeft code oranje afgegeven in het kustgebied. Het weerinstituut waarschuwt voor zeer zware windstoten vanwege storm Ciarán in de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en het Waddengebied.

In de rest van Nederland is code geel van kracht, op de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel na waar geen weerwaarschuwing geldt.

Wat betekenen de verschillende weercodes en wat kun je het beste doen om jezelf te beschermen tegen gevaarlijk weer. Door op de hoogte te blijven van weerscodes en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, voorkomen we zoveel mogelijk onveilige situaties tijdens extreme weersomstandigheden.

Code geel

Code geel is een weerswaarschuwing die wordt uitgegeven door het KNMI als er kans is op gevaarlijk weer. Denk aan harde windstoten, zware regenval, onweer, gladheid en sneeuwval. Bij code geel is er sprake van verhoogde waakzaamheid, maar er is nog geen direct gevaar voor de samenleving. Het is belangrijk om tijdens code geel de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Neem voorzorgsmaatregelen om eventuele schade of ongelukken te voorkomen.

Code oranje

Code oranje is een weeralarm dat wordt afgegeven door het KNMI als er sprake is van extreem weer dat gevaar kan opleveren voor de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hevige regenval, extreme hitte, zware storm of sneeuwval. Bij code oranje is er sprake van een verhoogd risico op gevaarlijke situaties, zoals omvallende bomen, overstromingen of gladde wegen. Het is belangrijk om tijdens code oranje extra voorzichtig te zijn. Je moet de instructies van de overheid en hulpdiensten opvolgen.

Code rood

Code rood zijn de hoogste weercodes die worden afgegeven door het KNMI en betekenen dat er sprake is van extreem gevaarlijk weer dat een ernstige bedreiging vormt voor de samenleving. Weercode rood wordt uitgegeven bij situaties waarin er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan, zoals zeer zware stormen, hevige sneeuwval of overstromingen.

Bij code rood is het belangrijk om de instructies van de overheid en hulpdiensten op te volgen en zoveel mogelijk binnen te blijven. De situatie is namelijk zo ernstig dat het risico op ongelukken, letsel en overlijden hoog is.

Waarschuwingen voor andere weeromstandigheden

Naast deze weercodes kan het KNMI ook waarschuwingen uitgeven voor andere weersomstandigheden, zoals mist, hoge waterstanden of extreme hitte. Deze waarschuwingen zijn niet gecodeerd, maar geven wel aan dat er extra aandacht nodig is voor de betreffende weersomstandigheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Smog: wanneer de luchtkwaliteit slecht is door bijvoorbeeld hoge concentraties fijnstof of ozon, kan er een smogwaarschuwing worden afgegeven.
  • Onweer: bij onweersbuien kan er een waarschuwing worden afgegeven voor zware windstoten, blikseminslagen, hagel of wateroverlast.
  • Gladheid: bij gladheid door sneeuw, ijzel of bevriezing kan er een waarschuwing worden afgegeven voor gevaarlijke rijomstandigheden.
  • Hoog water: bij extreme neerslag kan er een waarschuwing worden afgegeven voor hoogwaterstanden en overstromingsgevaar.

Hoe bescherm je jezelf tegen onveilig weer?

  1. Blijf op de hoogte van de weersverwachtingen en eventuele waarschuwingen. Weercodes geven ze meestal enkele dagen van tevoren uit. Zo kunnen mensen zich voorbereiden op het verwachte extreme weer.
  2. Zorg voor voldoende bescherming tegen de zon, zoals een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème.
  3. Bij onweer is het belangrijk om binnen te blijven en uit de buurt te blijven van ramen, deuren en andere metalen objecten.
  4. Bij een hittegolf kan je het beste in een koele ruimte blijven en veel water drinken.
  5. Bij harde wind, zoals storm, blijf je uit de buurt van bomen, constructies en objecten die omver kunnen worden geblazen.
  6. Bij gladheid op de wegen is het belangrijk om langzamer te rijden en afstand te houden van andere voertuigen.
  7. Zorg voor voldoende warme kleding bij koude temperaturen en zorg dat je droog blijft.
  8. Luister naar de adviezen van de autoriteiten en volg deze op om jezelf en anderen te beschermen.

Meer over: