Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De leukste stedentrips in het vroege najaar

In samenwerking met:

Voor veel mensen zijn de maanden september en oktober een ideale periode om eropuit te trekken. Vaak is het namelijk prachtig mooi zonnig maar niet al te warm weer. Daarnaast is het in veel landen in die periode laagseizoen. De prijzen zijn dan lager, er is meer beschikbaarheid en het is wat rustiger. We zetten onze favorieten voor de leukste stedentrips in Europa voor je op een rijtje.

Favorieten in Zuid-Europa

In veel Zuid-Europese steden begint in de tweede helft van oktober het regenseizoen. Tot half oktober is het vaak nog heerlijk, alhoewel het ‘s avonds wel snel afkoelt. Enkele van onze favoriete steden in Zuid-Europa in deze periode zijn:

Venetië

Venetië mag als stedentrip niet op je bucketlist ontbreken. Niet voor niets vinden veel Italianen Venetië de mooiste stad van Italië. De fervent stedentripper komt in elk geval ogen te kort. En in deze periode zijn er veel minder toeristen. Extra reden om de stad van het water en de bruggen juist nu te bezoeken. 

Athene

Athene is als een van de oudste steden ter wereld doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Er valt genoeg in dit grote openluchtmuseum vol oude ruïnes te zien. Nog tijd over? Maak dan ook een dagtocht naar Delphi. In dit hart van de klassieke Griekse wereld vind je het meest gerespecteerde orakel van de gehele oudheid.

Granada

Er zijn talloze goede redenen om de charmante Zuid-Spaanse stad Granada te bezoeken. Bijvoorbeeld vanwege de fascinerende en rijke geschiedenis. Daarnaast wordt de stad omgeven door een prachtig natuurlijk landschap met in deze periode nog heerlijk weer.

Favorieten in Oost-Europa

In Zuid-Europa heb je in de zomermaanden de minste kans op regen. In Oost-Europa is juist het najaar wat droger. Wel begint het in de steden in deze periode merkbaar frisser te worden. Dankzij de rijke historie en cultuur zijn dit enkele van onze favorieten:

Krakau

Het prachtige Krakau is een ware historische en culturele juweel aan de voet van de Karpaten. De stad was tijdens de middeleeuwen nog de hoofdstad van Polen. Tegenwoordig is het de culturele Poolse hoofdstad en de meest populaire stad onder toeristen.Nu is het er aangenaam rustig, maar nog steeds bijzonder gezellig.

Praag

Praag, de 'stad van duizend torens', is een van Europa's pareltjes van architectuur. Van gotiek en barok tot renaissance en art nouveau. De stad die volkomen terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is relatief klein. Daarmee is het historische Praag tevens perfect voor een weekendje weg. 

Dresden

De barokke stad Dresden is de rustige en vooral ook groene hoofdstad van Saksen. De ruim 800 jaar oude stad staat bekend om de prachtige, historische binnenstad. Dresden werd in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest. Maar sinds de wederopbouw is de stad een van de meest bezochte steden van Duitsland!

Favorieten in Noord-Europa

In de meeste steden in Noord-Europa heb je in het najaar grotere kans op regen. Daarnaast is het duidelijk kouder dan in de rest van Europa en zijn de dagen er korter. Toch is Scandinavië geschikt voor een stedentrip in het vroege najaar! Zo is Stockholm een prettige en interessante bestemming in feitelijk elk jaargetijde. 

Ditzelfde geldt ook voor de Deense hoofdstad Kopenhagen. Deze stad is in aardig wat opzichten met veel Nederlandse steden vergelijkbaar. Denk bijvoorbeeld aan de grachten, de fietscultuur, de rijke historie en de super gezellige horecagelegenheden. Een weekend is dan ook eigenlijk te kort voor een stedentrip. 

Favorieten in België en Nederland

Gelukkig hoef je niet altijd ver weg voor een leuk weekendje weg in het najaar. Zo lenen het Belgische Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Leuven zich uitstekend voor een stedentrip. Ook in eigen land zijn er bijzonder veel bestemmingen voor een stedentrip te vinden. Een van die steden is het Bourgondische Maastricht. Het stadscentrum is compact en overzichtelijk. Toch heb je twee dagen nodig om optimaal te genieten van de vele bezienswaardigheden.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je hier veel praktische informatie.
 

In samenwerking met: