Draai voor klassieke weergave

De leukste stedentrips in het vroege najaar

Als je een paar dagen tussen de zomerperiode en de herfst eropuit wilt, is een stedentrip een goed idee. In een paar dagen heb je een actieve vakantie met veel hoogtepunten. Maar wat zijn in het vroege najaar de leukste stedentrips binnen Europa? Wij zetten onze favorieten voor je op een rijtje.

Favorieten in Zuid-Europa

De meeste steden in landen als Griekenland, Italië en Spanje hebben een warme en droge zomer en vaak ook een zonnig voorjaar. Maar oktober en november zijn in diezelfde steden doorgaans de regenmaanden. Enkele van onze favoriete steden in Zuid-Europa die tot begin of half oktober meestal wel lekker weer hebben, zijn:

Valencia
Valencia, de charmante oude geboortestad van de paella, is een bezoek dubbel en dwars waard. De mediterrane stad is onder meer bekend om het neo-futuristische project van architect Santiago Calatrava. Maar ook om het prachtige, grote stadspark waar vroeger nog de rivier de Turia stroomde.

Genève
De meeste mensen kennen Genève eigenlijk alleen van het Rode Kruis en de Verenigde Naties. Maar de hoofdstad van de vrede en bakermat van de Zwitserse chocolade, heeft nog zoveel meer te bieden! De oude stad met onder meer het relaxte Parc des Bastions zal je betoveren.

Malaga
Deze geboorteplaats van Pablo Picasso heeft een mediterraan klimaat. De grootste stad aan de Costa del Sol biedt los van de stranden vele interessante, historische en culturele bezienswaardigheden. En je kunt ook in het najaar nog op het terras genieten van heerlijke, Spaanse gerechten.

Favorieten in Oost-Europa

Hoewel het in veel steden in Oost-Europa in het najaar al duidelijk frisser begint te worden, heb je er vaak wel prima en overwegend droog weer. De steden zijn daarnaast dankzij de rijke historie en vele cultuurschatten bijzonder de moeite waard. Denk hierbij zeker aan de volgende steden:

Boedapest
De hoofdstad van Hongarije is een van de fijnste en leukste steden van Oost-Europa. Vanwege de schilderachtige omgeving en de prachtige architectuur heeft de stad de bijnaam "Parijs van het oosten". Niet voor niets werd Boedapest in 1987 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wenen
Net als Boedapest staat ook Wenen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De voormalige thuisbasis van het Habsburgse hof is het culturele, economische en politieke centrum van het land. Het historische stadscentrum is van ongekende culturele en historische schoonheid.

Wroclaw
Deze bijzonder relaxte, vierde stad van Polen is onder toeristen sterk in opkomst. Wroclaw heeft een fantastisch mooi en historisch stadscentrum met pittoreske bruggetjes en eilanden. De stad is daarnaast erg geschikt voor fijne fiets- en wandeltochten.

Oost-Europa heeft overigens nog veel meer fantastische steden die ook in het najaar goed te bezoeken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Poolse steden Gdansk en Poznan, maar ook aan Dresden, de fraaie stad in voormalig Oost-Duitsland. Keuze te over dus!

Favorieten in Noord-Europa

Het najaar in Scandinavië wordt op veel plekken gekenmerkt door wat meer regen en beduidend lagere temperaturen. Dankzij de ligging aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen valt er in Zweden minder regen dan in de buurlanden en is het er ook warmer. Steden die zich prima lenen voor een stedentrip in het najaar zijn Stockholm en Halmstad, maar ook het Deense Kopenhagen.

Dichter bij huis

Maar je hoeft niet altijd ver weg voor een leuke stedentrip. In eigen land zijn Delft, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht ook fantastische steden om een hele dag te bezoeken. Of ga naar de bijzonder gezellige, historische studentenstad Leuven in België waar je naast een interessante stadswandeling op één van de vele terrassen kunt nagenieten van deze culturele en populaire plek.

Meer inspiratie nodig?

Het platform grijsopreis.nl is voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien. Naast inspirerende verhalen over vele bestemmingen en de hoogtepunten die je niet mag missen, vind je hier veel praktische informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Grijsopreis.nl