Ga naar de inhoud

Slachtofferhulp Nederland ziet vraag stijgen

Update:
Slachtofferhulp

In 2023 heeft Slachtofferhulp Nederland een flinke stijging in het aantal geholpen personen waargenomen. Van 206.000 in 2022 naar ruim 248.000 mensen in 2023. “Het is goed dat mensen ons steeds vaker weten te vinden wanneer ze te maken krijgen met strafbare feiten,” aldus Rosa Jansen, bestuursvoorzitter bij Slachtofferhulp.

De aangeboden hulp varieert van praktisch, emotioneel tot juridisch.

Meer juridische ondersteuning en online diensten

Slachtofferhulp deelt opvallende cijfers. Dit jaar hielpen hun juristen ruim 11.000 slachtoffers bij het aanvragen van een schadevergoeding in strafprocessen; een stijging van 25%. Ook was er een toename in de ondersteuning bij spreekrechtverklaringen en het verzoeken om beschermingsmaatregelen voor slachtoffers, waarbij respectievelijk 2.850 en ruim 11.000 keer hulp werd geboden. Deze laatste zagen we zelfs met meer dan 40% toenemen.

Verder is het gebruik van online diensten, zoals advies voor emotionele ondersteuning, gestegen naar 713.000 keer. En de organisatie organiseerde 20% meer lotgenotenbijeenkomsten, in totaal 198.

Toegewijde steun in moeilijke tijden

Slachtofferhulp doet meer dan alleen juridische bijstand verlenen. Ze kijkt ook naar de impact van een gebeurtenis op het individu en biedt passende ondersteuning. Praktische tips, emotionele steun, maar ook verwijzingen naar andere instanties behoren tot hun aanpak. Door deze toegewijde steun worden slachtoffers op diverse manieren geholpen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis.

Bekijk in deze video wat Slachtofferhulp Nederland allemaal doet. Tekst gaat onder de video verder >>

Wist je dit over slachtofferhulp?

  1. Oorsprong van slachtofferhulp: Slachtofferhulporganisaties zijn in het leven geroepen om bijstand te verlenen aan mensen die te maken hebben gehad met criminaliteit, ongevallen of andere ingrijpende gebeurtenissen.
  2. Verscheidenheid in slachtofferhulp: Slachtofferhulp kan verschillende vormen aannemen, zoals emotionele steun, juridische begeleiding, praktische hulp en financiële adviezen.
  3. Privacy voorop: Vertrouwelijkheid staat centraal bij slachtofferhulporganisaties. Ze streven naar een veilige omgeving waar slachtoffers vrijuit kunnen praten over hun ervaringen.
  4. Inzet van vrijwilligers: Veel slachtofferhulporganisaties worden ondersteund door getrainde vrijwilligers, zowel professionals als gemeenschapsleden, die slachtoffers bijstaan.
  5. Internationale samenwerking: Samenwerking op internationaal niveau is gebruikelijk om kennis en ervaringen te delen en gezamenlijk de belangen van slachtoffers te behartigen.
  6. Financiële bronnen: Financiering van slachtofferhulp varieert en kan afkomstig zijn van de overheid of particuliere donaties, afhankelijk van de regio en het land.
  7. Focus op preventie: Naast hulpverlening spelen slachtofferhulporganisaties een rol in preventie door bewustzijn te creëren over criminaliteit en veiligheidsmaatregelen.
  8. Traumaverwerking: Slachtofferhulp richt zich op traumaverwerking, waarbij slachtoffers worden geholpen de gevolgen van hun ervaringen te begrijpen en te overwinnen.
  9. Wetgeving ter bescherming: In veel landen zijn er wetten die de rechten van slachtoffers beschermen en slachtofferhulp aanmoedigen.
  10. Inclusiviteit: Slachtofferhulporganisaties staan open voor mensen van alle leeftijden, geslachten en culturele achtergronden, en bieden op maat gemaakte hulp.

Bron: ND

Meer over: