Ga naar de inhoud

Steeds meer vrouwen laten vagina corrigeren: alles over een schaamlipcorrectie

Update:
In samenwerking met:

Het aantal vrouwen dat een schaamlipcorrectie na een bevalling neemt stijgt enorm, blijkt uit onderzoek van RTL. Een decennium geleden was de operatie nog een taboe – en kwam een vaginaverkleining of schaamlidcorrectie niet snel ter sprake. Sinds een aantal jaar bieden klinieken ook littekencorrecties aan, die speciaal zijn ontwikkeld voor nét bevallen vrouwen. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. 

“Ik kwam erachter dat de schade erger was dan ik dacht. De hechtingen waren op z’n zachtst gezegd ontzettend lelijk en mijn schaamlippen waren nóg groter geworden.”

Tekst gaat onder de advertentie verder.

R4 Banner

Schaamlipcorrectie na de bevalling

Hoe zit het met de toenemende populariteit van deze ingreep en wat is de ervaring van Tamara (34): “Ik kan eindelijk weer genieten van mijn lichaam en de seks.”

Een bevalling is hard werken. Als je baby niet vlot wil komen, kunnen verloskundigen besluiten om een knip te zetten. Door een snelle bevalling kun je ook inscheuren – dan is er sprake van een ruptuur. In beide gevallen word je gehecht. Deze hechting herstelt niet altijd mooi, op de manier zoals je zou willen. Na een zwangerschap kun je last krijgen van langere en grotere schaamlippen. Te lange schaamlippen zijn niet altijd het gevolg van een zwangerschap, want sommige vrouwen hebben hier hun hele leven al last van. Na de puberteit zijn bij 60% van de vrouwen de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste schaamlippen. Dit kan storend zijn bij bijvoorbeeld fietsen, sporten of het dragen van strakke broeken. Vervelend, maar niet het voornaamste probleem. Veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam, voelen zich niet sexy meer en hebben daarom veel minder plezier in bed. 

Tamara onderging daarom een schaamlip- en littekencorrectie na de bevalling. “Ik kan eindelijk weer genieten van de seks. Wanneer mijn man voorheen naar ‘boven’ ging, was ik zo bezig met hoe het eruit zag beneden. Ik had als puber al wat langere ‘flappen’, maar na mijn bevalling was dit alleen nog maar erger geworden. Tijdens het fietsen had ik er ook altijd last van. Na deze operatie was dit allemaal verleden tijd!”

Verdriedubbeling van schaamlipcorrecties volgens een arts

Tamara onderging een schaamlip- en littekencorrectie bij V-klinieken, de enige kliniek in Nederland die volledig is gespecialiseerd in schaamlipcorrecties, vaginaverstrakking en littekencorrecties na een bevalling. Een arts vertelt: “De afgelopen 3 jaar zijn de aantallen elk jaar verdubbeld. Dat heeft te maken met meer bekendheid dat het mogelijk is, dat het een vrij ‘eenvoudige’ operatie betreft (poliklinische ingreep), het niet extreem intensief is én het plezier dat je daarna weer kunt beleven (op seksueel gebied, maar ook meer vertrouwen in je lichaam hebben en bijvoorbeeld geen incontinentieklachten meer). Daarnaast wordt het taboe om je lichaam te veranderen gelukkig ook een stuk minder”.

Veranderingen in de vagina en bekkenbodem na bevalling: 

  • Incontinentie door verzwakking bekkenbodemspieren
  • Vermoeidheid en pijn in bekkenbodem en onderbuik
  • Droogheid en pijn tijdens het vrijen
  • Littekenvorming wat pijn en ongemak veroorzaakt

Na de bevalling kunnen vrouwen te maken krijgen met veranderingen in de vagina en de bekkenbodem. Het is belangrijk om te weten dat dit normaal is en dat veel vrouwen hiermee te maken hebben. 1 van de meest voorkomende klachten is incontinentie. Dit kan optreden door verzwakking van de bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap en bevalling. Incontinentie kan leiden tot onbedoelde urine- of ontlastingverlies en kan invloed hebben op de dagelijkse activiteiten.

Een andere veel voorkomende klacht is vermoeidheid en pijn in de bekkenbodem en de onderbuik. Dit kan veroorzaakt worden door verzwakte bekkenbodemspieren en kleine scheurtjes in de bekkenbodem. Daarnaast hebben veel vrouwen ook klachten over veranderingen in de vagina, zoals droogheid en pijn tijdens het vrijen. Dit kan worden veroorzaakt door verminderde bloedtoevoer naar de vagina en verzwakte bekkenbodemspieren. Tot slot kunnen sommige vrouwen ook te maken krijgen met littekenvorming in de vagina, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Steeds meer vrouwen overwegen daarom een schaamlip- of littekencorrectie na een bevalling. Ook bekkenbodem correcties worden steeds populairder. 

Wat houdt een schaamlip- of littekencorrectie na een bevalling in?

Een littekencorrectie richt zich vooral op het corrigeren van het litteken, die er na een bevalling niet zo fraai uitziet. Het doel van een littekencorrectie is het corrigeren van dit litteken en dat er esthetisch een fraai resultaat ontstaat. Zo kan het litteken vaak kleiner of mooier gemaakt worden. Volledig verwijderen van het litteken is niet mogelijk, maar het verfraaien en/ of verplaatsen naar een rimpeltje of plooi van de huid kan wel. Een schaamlipcorrectie richt zich voornamelijk op lange schaamlippen. Zo’n operatie haalt het overtollig weefsel weg. Met een kleine ingreep worden de te grote schaamlippen verholpen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kan je ervoor kiezen om de binnenste schaamlippen of buitenste schaamlippen te verkleinen. De meest voorkomende ingreep is een binnenste schaamlipverkleining, waar de ‘hangende stukjes rosbief’ worden weggehaald.

Tamara had last van een belemmering in gevoel van vrijheid 

Tamara is een van de honderdduizenden vrouwen die na de bevalling een schaamlipcorrectie onderging. “Mensen praten er bijna niet over, maar bijna geen 1 vagina ziet eruit zoals de varianten die je ziet in erotisch tijdschriften. Dan nog niet te beginnen over hoe je vrouwelijke delen eruit zien na de bevalling. 9 van de 10 vrouwen krijgt tijdens een bevalling te maken met een ruptuur. In de meeste gevallen gaat het om een klein scheurtje dat snel geneest. Vaak scheurt de perineum, het gedeelte tussen de vagina en de anus. Ik heb helaas ook een ruptuur meegemaakt. Na een tijdje op een roze wolk gezeten te hebben en maanden mij gestort te hebben op mijn lieftallige baby – moederliefde is alles – was het tijd om mezelf weer wat aandacht te geven. Het werd ook wel weer eens tijd voor seks. Ik kwam erachter dat de schade erger was dan ik dacht. De hechtingen waren op z’n zachtst gezegd ontzettend lelijk en mijn schaamlippen waren nóg groter geworden. Ik voelde me heel onzeker. Ik werd constant belemmerd in het gevoel van mijn vrijheid. Bij het dragen van een bikini en strakke kleding. Dan nog niet te beginnen over een vrijpartij. Ik las het verhaal van Karin in de KeK Mama en dat heeft mij overtuigd. Ik heb er nooit spijt van gehad en raad het iedereen aan!” 

Taboe op de schaamlippen

Veel vrouwen vinden het moeilijk om te praten over veranderingen in hun vagina na de bevalling, en er zijn veel misverstanden en onbekendheid over de verschillende behandelopties die beschikbaar zijn. Ook Tamara herkent het taboe: “Het is nou niet echt een onderwerp dat veel vrouwen op tafel gooien. Ondanks dat vrouwen ook vaak hun geheimen delen, gaat het meestal over het moederschap en je kindje. Waarom zou je geen aandacht geven aan jezelf? Mijn kind wil immers ook een gelukkige mama. Dat steeds meer vrouwen kiezen voor een Mommy make-over, verbaast me helemaal niets!” 

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die openlijk praten over deze kwestie en professionele hulp en steun zoeken om hen te helpen bij het verbeteren van hun vaginale gezondheid en het herstel van hun zelfvertrouwen. Er is steeds meer erkenning voor het feit dat vrouwen recht hebben op een mooie, gezonde én functionele vulva..

Bronnen: V-klinieken, RTLnieuws en Haaglanden MC
Auteur: Ilse Bloemendal

In samenwerking met:

Meer over: