Ga naar de inhoud

Rokende Oranjes door de jaren heen

Update:
Rokende Oranjes

De ogen van de media zijn altijd scherp gericht op de handel en wandel van de koninklijke familie. Dan moet het wel een taboe voor de Oranjes zijn om te roken in het openbaar. Als ze dat al doen.

Hoe gaan de Oranjes er eigenlijk vandaag de dag mee om, nu roken een taboe is? Je leest het in dit artikel.

De tekst gaat onder de video verder >>

Roken in het openbaar inmiddels ook voor koninklijke familie taboe

Foto’s en filmpjes van een rokende gravin Eloise en rokende prinses Alexia deed een paar jaar geleden flink wat stof opwaaien. Vooral in de huidige tijd waarin het toch echt niet meer gebruikelijk is om te roken in het openbaar, is de afkeur door het publiek groot.

Koninklijke familie rokend op het terras

Als ‘gewone’ roker wordt je al met de nek aangekeken met een peuk op een terras. Laat staan dat je als lid van de koninklijke familie er 1 in het openbaar opsteekt. Dan ontploft het internet. Maar de leden van de koninklijke familie zijn toch ook maar mensen van vlees en bloed. Die hebben misschien ook zo hun ongezonde pleziertjes.

De Oranjes rookten er vroeger lustig op los

Generaties lang rookten leden van het koninklijk huis een sigaret in het openbaar. Roken is dan ook geen nieuw fenomeen binnen de koninklijke familie. Neem nu de bovenstaande foto uit het Nationaal Archief met Juliana tijdens een galabijeenkomst in Friesland in 1950. Daar is te zien dat ze zelfs een sigaret aangeboden krijgt. Heel normaal en in die jaren had roken ook helemaal geen negatief imago.

Sigaretten kwamen zelfs in reclamespotjes voor. Juliana en Bernhard werden dan ook regelmatig rokend gezien en gefotografeerd. Het was een totaal andere tijd. Roken hoorde er gewoon bij. En op welk verjaardagsfeestje stond tot in de jaren ’50 geen kistje sigaren of vaasje sigaretten naast de chips?

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

De geruchten over rokende Oranjes blijft hardnekkig stand houden

Ook Willem-Alexander en Máxima zijn wel eens rokend gesignaleerd. Er zijn foto’s bewaard gebleven van het paar, met name uit de tijd dat ze net verkering hadden, waarop te zien is dat ze rookten. Zo zijn ze een keer op een terras gesnapt tijdens een skivakantie. Vandaag de dag is het paar niet meer rokend gezien in het openbaar. Toch blijven de geruchten de ronde doen, dat de Oranjes wel van een sigaretje houden.

Roken schaadt imago van (toch al) impopulair koningshuis

Als de jongere generatie Oranjes de verleiding van een sigaret niet kan weerstaan, is het ze wel af te raden het om het in het openbaar te doen. Het kan de populariteit of vertrouwen van het koningshuis alleen nog maar verder doen dalen.

Bronnen: Weekend, De Oranjes. Foto’s: Nationaal Archief.

Meer over: