Draai voor klassieke weergave

Gooi de taboes overboord en praat over seks! Dit zijn de voordelen

Geef maar toe, bijna iedereen vindt het spannend, eng of gênant om over seks te praten. Maar dat is helemaal nergens voor nodig. Gooi alle taboes en schaamte overboord en praat over je seksleven! Dit heeft namelijk talloze voordelen. 

Waarom is praten over seks zo spannend?

Veel mensen vinden praten over seks eng, niet prettig of ongepast. Dit komt meestal omdat mensen seks groter en meer beladen maken, dan het eigenlijk is. Seks is gewoon seks. Iedereen doet het - heeft het gedaan of zou het willen doen. En over dingen die je doet, hoor je gewoon te kunnen praten. Toch doet een grote groep dit liever niet – en als ze het wel doen, dan alleen met vrienden.

Praten over seks met je eigen sekspartner, wordt vanwege angst - je wilt je partner niet kwetsen en wilt zeker geen ruzie -, onzekerheid of intimiteit niet gedaan. Zonde, want als je weet wat je partner wil, kan je je sekspartner veel meer genot in bed geven. Seks moet je leren en je bent nooit te oud om te (blijven) leren. Of je nou samen kookt, een spelletje doet of een vrijpartij hebt, overleg is overal voor nodig. 

Dit is slechts een van de vele voordelen die het praten over seks je oplevert. In de volgende alinea's zullen we ze allemaal bespreken! 

Waarom is het zo belangrijk om te praten over seks?

Praten over seks heeft vele voordelen, maar het lukt niet iedereen. Het kan spannend zijn om erover te beginnen als jullie er nooit over praten, het kan lastig zijn om erover te beginnen als je iets niet lekker vond of het kan moeilijk zijn om te zien dat je partner niet voldoende seksplezier meer beleefd. Toch moet je je schaamte en de taboes overboord gooien en seks bespreekbaar maken. 

Ontdek wat je partner (niet) lekker vindt

Door te praten over seks zal je ontdekken wat je partner lekker vindt, wat diegene opwindt - en juist niet. Hierdoor ontdek je uiteindelijk allemaal nieuwe dingen die je anders nooit had ontdekt, van nieuwe standjes, seksspeeltjes tot onontdekte plekken in huis. Deze dingen kun je toepassen, waardoor je jouw sekspartner meer genot geeft - en zelf ook meer kunt genieten van de seks. Win win! 

Welke seksonderwerpen bespreken?

60% van de vrouwen vindt het voorspel het favoriete onderdeel. Van 65% mag het voorspel wel wat langer duren. Onanks dat de meeste vrouwen behoefte hebben aan (meer) voorspel, vertellen ze niet dat het voorspel te weinig voorstelt. Daarentegen mag er voor mannen misschien iets meer enthousiasme getoond worden. Daarover een opmerking maken, valt vaak niet in het goede keelgat. Laat staan dat we onze opwindende fantasieën en spannende dromen met elkaar delen. Niet onbelangrijk zijn de complimentjes over de vrijpartij, die worden nog steeds te weinig uitgedeeld. 

Je zit op dezelfde golflengte

Praten over seks geeft je ook de mogelijkheid om afspraken te maken over seks. Denk bijvoorbeeld aan de de hoeveelheid seks, de plek waar jullie seks hebben en wat jullie wel en niet willen. Door dit soort zaken bespreekbaar te maken, zit je op dezelfde golflengte. Praten is de ideale manier om misverstanden te vermijden en meer naar elkaar toe te groeien.

Het geeft je zelfvertrouwen een boost

Als je weet wat de ander lekker vindt en dit uit kan voeren, komt dit je zelfvertrouwen ten goede. Daarbij komend dat je partner meer geniet in bed, geeft je extra veel redenen om het bed in te duiken. 

Je relatie krijgt een oppepper

Seks is dé manier om je op een intieme manier te verbinden met je partner. Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Hierdoor zal je relatie een oppepper krijgen. 

Praten over seks: zeven tips

Praten over seks is goed, maar hoe doe je dit? Soms kunnen deze gesprekken anders gaan dan verwacht. Er kunnen bijvoorbeeld onderwerpen op tafel komen, die niet relevant zijn en het gesprek een hele andere kant op laat gaan. Houd daarom de volgende tips in je achterhoofd als je met je partner gaat praten over seks:

7 tips om te leren praten over seks

 1. Doe het spelenderwijs: Ga iets leuks doen samen, bijvoorbeeld naar een restaurant of theater. Kies een stel uit en vraag je partner wat hij/zij denkt dat dit stel voor seksleven heeft. Samen fantaseren en praten - over anderen - kan leiden tot een leuk en grappig gesprek en geeft een mooie aanleiding om je eigen kennis en behoefte te delen. 
   
 2. Kijk samen een erotische film of lees een erotisch magazine of boek. Je kunt ook samen een erotische webwinkel bezoeken. Bespreek wat je wel zou willen proberen en waar je niet van houdt. 
   
 3. Vul samen een vragenlijst in en vergelijk de antwoorden met elkaar. Bedenk ieder vijf vragen en beantwoord deze met een ranking van 1 tot 10. Vergelijk en bespreek de antwoorden met elkaar. Voorbeeldvragen zijn: Ik vind het leuk om naar een erotische film te kijken, ik wil nieuwe standjes uit proberen, ik heb interesse in seksspeeltjes of erotische lingerie. 
   
 4. Je kunt natuurlijk ook eerst je gedachten of wensen op papier zetten, dat is iets minder confronterend en daarna met elkaar delen en bespreken. 
   
 5. Zorg dat je tijd en ruimte hebt om het onderwerp goed te bespreken. Bespreek niet alleen wat je lekker vindt, ook waarom. Kies een natuurlijke setting, waarbij je comfortabel zit en elkaar goed ziet of voelt en geen kans tot afleiding hebt. 
   
 6. Zorg voor duidelijke taal, als je graag op tijd naar bed wilt met je partner, wees dan eerlijk over je intenties en bedenk geen smoes 'waarom ga je niet lekker in bed liggen in plaats van op die bank', waardoor er bijvoorbeeld een discussie over 'al dan niet bankhangen en hoe slecht het voor je' is kan ontstaan. Dit levert vaak irritaties op en zeker geen lustgevoelens.
   
 7. Zoek je een aankopingspunt om het gesprek te starten? Praten over seksmythes kunnen een goed begin vormen. Bespreek waar je het wel of niet mee eens bent. Voorbeelden van seksmythes zijn: een vrouw masturbeert niet, een vrouw moet verliefd zijn om seks te hebben, mannen denken elke zeven minuten aan seks en mannen gaan meer vreemd dan vrouwen. 

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal