Ga naar de inhoud

Goedkoper en socialer vergroenen door bomen te oogsten

Update:
Meer Bomen Nu duurzaam, vergroenen, bomen.

Het is voor niemand een verrassing dat bomen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier zorgen. Ze zijn een onmisbare schakel in ons ecosysteem en mogen daarom meer gekoesterd worden en meer de ruimte krijgen. Voor het klimaat, voor de biodiversiteit en de toekomst van ons allemaal. Niet bij iedereen is bekend dat we in Nederland al een grote voorraad bomen hebben. Meer dan we verwachten. Redactie Startpagina nam een kijkje bij een oogstlocatie. 

Ze staan alleen veelal op de verkeerde plekken. Daardoor gaan ze dood door gebrek aan licht of worden ze weggemaaid. Doodzonde vindt ecoloog Franke van der Laan. Hij besloot om ze te gaan redden. Met zijn stichting MEERGroen heeft hij al honderdduizenden jonge bomen gered en herplant. Inmiddels is zijn duurzame concept, in een samenwerking met Urgenda en Caring Farmers, uitgegroeid tot Meer Bomen Nu: de landelijke campagne voor meer groen en diversiteit. 

Lees verder en misschien word jij ook enthousiast om deel te nemen aan één van de activiteiten van Meer Bomen Nu. Het oogstseizoen van jonge bomen is in volle gang.

Verplanten van kansarme plekken naar kansrijke grond: bomen oogsten een idee

Stichting Meer Bomen Nu verplant sinds 3 jaar jonge bomen in Nederland van kansarme plekken naar kansrijke grond. Vandaag de dag zij er ruim 8000 vrijwilligers voor MEERGroen en meerbomen.nu actief en leidt Franke landelijk vrijwilligers op. Het doel is om ook dit jaar weer een miljoen bomen te verplanten. Met 5000 uur per jaar buiten spitten en een heleboel helpende handjes gaat dat hopelijk lukken.

Ecoloog Franke van der Laan is, tijdens ons bezoek aan de oogstlocatie in Hoofddorp, al de hele dag met een groep vrijwilligers aan het oogsten langs de snelweg N201. Een kansarme plek voor jonge bomen. In bundels per soort worden na afloop deze zaailingen op een aanhanger geladen. Doel is om de jonge bomen, naar boeren, gemeenten en particulieren te verhuizen. Daar maken ze meer kans om uit te groeien tot grote volwassen bomen. 

Meerbomennu

Op een dag worden alleen al in het bosplantsoen aan de Meermanstraat gemiddeld 1000 tot 3000 jonge bomen ‘gered’. Franke pakt een schrift erbij en laat ons de eerste pagina’s zien van de maand januari. “Er wordt in dit schrift dagelijks bijgehouden wat er wordt geoogst. Vandaag zijn dat totaal 1050 stuks. Bij de telling van deze dag ook 50 kersenbomen, 400 veldesdoorns, 10 hazelaars een paar essen en een rimpelroos.”

Mensen zien niet meer wat er (precies) in hun omgeving groeit

Franke neemt ons mee het bosplantsoen in. “Jullie zien op deze plek waarschijnlijk voornamelijk onkruid”, zegt Franke. “Ik zie jonge bomen. Dit is bijvoorbeeld een zoete kers. Die gaat het op deze plek niet redden, maar die zou prima kunnen gedijen in iemands voortuin. Ik zie ook niet alleen bomen, ik zie ook de waarde die ze vertegenwoordigen. In een tuincentrum betaal je voor dit boompje met deze lengte al gauw 25 euro.” 

Beter jonge bomen redden dan opnieuw inzaaien: ga bomen oogsten

Met Meer Bomen Nu worden bomen gered die op het oog nog niet zoveel voorstellen, maar soms wel al 5 of 10 jaar oud zijn. Franke: “Het geeft een flinke voorsprong als we ze redden in plaats van opnieuw inzaaien. We winnen daarmee 5 tot 10 jaar in het vastleggen van CO2 door deze zaailingen.” In de zaailingen ligt de goedkopere en duurzamere oplossing voor het behoud van biodiversiteit, stelt Franke. Hij stelt ook vast dat er geen tekort aan bomen is. “Je moet ze alleen herkennen en verplanten. “Als er in de 500.000 ha bos en bosplantsoen van Nederland 1 boompje/m2 staat, kun je elk jaar 5 miljard bomen oprapen, geheel  gratis’”. 

Steeds meer bomenhubs door heel Nederland

Door heel Nederland zijn steeds meer bomenhubs te vinden met zaailingen uit de eigen regio. Duizenden vrijwilligers, boswachters en groenbeheerders werken wekelijks mee aan het oogsten in de winter. 

Franke is blij als nog meer mensen gaan meehelpen met oogsten. Het is in januari en februari dé perfecte tijd ervoor. Het is daarnaast ook een leuke en laagdrempelige manier om mensen de ogen te openen voor het belang van natuur en ecologie. Op het tabblad ‘ik doe mee’ op de website van Meer Bomen Nu kan iedereen zich aanmelden om te helpen, onbeperkt bomen aan te vragen of om hulp te krijgen bij terreinbeheer. 

Een hype creëren om bomen te oogsten

Franke tot slot: “En als we samen de handen flink uit de mouwen steken kunnen we sneller, goedkoper en socialer vergroenen. Laten we samen de bezorgdheid die bij veel mensen leeft omzetten in iets leuks en samen bouwen aan een mooie toekomst. Laten we een hype creëren, dan doet straks iedereen mee!” 

Met een kersenboom onder de arm en een geheel nieuwe kijk op de waarde van de plantsoenen keren we huiswaarts. 

Doe mee met Meer Bomen Nu

Kijk op https://www.meerbomen.nu voor een locatie bij jou in de buurt en meld je aan.

Meer over: