Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tijd voor een leesbril, wanneer heb je er 1 nodig?

Een leesbril, wanneer heb je er nou écht een nodig? Stel je het al een tijdje uit, maar heb je moeite met het lezen of het zien van dingen die dichtbij staan? Zie je het beter als je je telefoon of boek wat verder van je af houdt? Dan heb je waarschijnlijk een leesbril nodig. Hierbij een checklist om te onderzoeken of het tijd is voor een leesbril.

Vink je 2 van de 5 punten van de checklist af, stel een leesbril dan niet langer uit. Dit zijn 5 kenmerken waaraan je de behoefte aan een leesbril kunt herkennen. 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

1. Moeite met het zien en lezen van dingen die dichtbij staan 

Ineens komt het moment dat je de letters van je boek niet (helemaal) meer scherp ziet, terwijl je dit eerst wel goed zag. Vanaf je 40e levensjaar krijg je meer moeite met het lezen met kleine lettertjes. Want naarmate je ouder wordt gaan je ogen achteruit, dit is een natuurlijk verouderingsproces. Je ooglens wordt namelijk steeds minder flexibel en hierdoor wordt het moeilijker om de ooglens goed te bollen. Deze bolling hebben je ogen nodig op het moment dat je iets van dichtbij wilt bekijken. Daardoor kan je steeds minder goed inzoomen en scherpstellen op korte afstand. Een leesbril vangt dit gelukkig op.

2. Je haalt objecten steeds verder van je gezicht af

Je hebt de gewoonte om een krant, boek of smartphone steeds verder van je gezicht te houden. Als de objecten wat verder van je ogen af staan, kan je het scherper lezen of zien. Vaak wordt deze klacht erger aan het einde van de dag, omdat je ogen al de hele dag 'aanstaan'. Wordt je arm te kort? Dan is het zeker tijd voor een leesbril.

3. Het liefst zet je een extra lampje aan tijdens het lezen

Van lezen krijg je nooit genoeg. Merk je dat je de laatste tijd de behoefte hebt om een extra lampje aan te zetten tijdens het lezen? Zet het lampje dan maar uit en die leesbril op! Geloof ons, het is echt een verademing. Zo erg is die bril toch niet? 

4. Je hebt last van hoofdpijn en vermoeide of brandende ogen 

Je gebruikt je ogen constant. Naarmate je ouder wordt, is het voor je ogen steeds lastiger om te schakelen tussen dichtbij en veraf. Omdat je lichaam het toch probeert, krijg je last van hoofdpijn en vermoeide of brandende ogen. Als je de objecten die dichtbij staan bekijkt met een leesbril, verminderen deze klachten gelijk. Een enorme verademing. 

5. Schakelen tussen ver weg en dichtbij gaat moeizaam 

Wanneer je druk bezig bent om een berichtje op je telefoon te typen, gaat de deurbel. Je kijkt naar het raam, wie zal het zijn? Je merkt dat je tijdens deze snelle schakeling even onscherp ziet. Ook dit is een teken dat jij een leesbril nodig hebt. Vanwege de afgenomen flexibiliteit in de oogbolling wordt snel schakelen moeilijk.

Herken je jezelf in 1 of meer van deze symptomen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril! Een leesbril compenseert het gemis aan scherpte. Wanneer je denkt dat je een leesbril nodig hebt, laat dan een oogmeting doen bij een opticien of optometrist. Zij kunnen je ook gelijk advies geven over wat voor soort leesbril je nodig hebt. Succes!

Lees ook:

Bronnen: Charlie Temple, Gezondheidsnet, Leesbrilhuis
Auteur: Ilse Bloemendal