Ga naar de inhoud

Kiwi´s zijn gezond en dit is waarom

Update:
kiwi gezondheidsvoordelen

Kiwi’s, ook bekend als kiwifruit of Chinese kruisbessen, zijn kleine, harige vruchten die niet alleen heerlijk zijn, maar ook boordevol gezondheidsvoordelen zitten. Hoewel ze klein van formaat zijn, herbergen ze een indrukwekkende reeks voedingsstoffen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam.

Rijk aan vitamine C

Een van de meest opvallende gezondheidsvoordelen, is het hoge gehalte aan vitamine C. Deze krachtige antioxidant is essentieel voor het ondersteunen en versterken van het immuunsysteem. 

Vezelrijk voor een gezonde spijsvertering

Kiwi’s zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. Vezels dragen bij aan een regelmatige stoelgang, voorkomen constipatie en ondersteunen de algehele gezondheid van de darmen. Het regelmatig consumeren van deze bruine met groene fruitsoort draagt bij aan een evenwichtige spijsvertering en het verminderen van spijsverteringsproblemen. 

Ze bevatten het enzym actinidine, dat bekend staat om zijn vermogen om eiwitten af te breken. Dit enzym is vergelijkbaar met bromelaïne in ananas en papain in papaja. Actinidine ondersteunt het spijsverteringsproces door eiwitten te ontleden tot aminozuren, waardoor de verteerbaarheid en opname van voedingsstoffen verbeteren.

Antioxidanten voor celbescherming

Naast vitamine C bevatten kiwi’s ook andere krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen en carotenoïden. Antioxidanten spelen een cruciale rol bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, die schadelijk kunnen zijn voor cellen en weefsels. Door regelmatig dit fruit te eten, kan men bijdragen aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

Bevordert hartgezondheid

Kiwi’s hebben gunstige effecten op de gezondheid van het hart. Het hoge vezelgehalte kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Bovendien bevatten ze kalium, een mineraal dat de bloeddruk helpt te reguleren, waardoor de algehele hartgezondheid wordt bevorderd.

Ondersteunt gewichtsbeheersing

Voor degenen die streven naar gewichtsbeheersing, is de kiwi een waardevolle toevoeging aan hun dieet. Het fruit is laag in calorieën en bevat toch een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen. Slechts 57 kilocalorieën per 100 gram. Het hoge vezelgehalte helpt ook bij het bevredigen van honger, waardoor de drang tot overeten wordt verminderd. Als onderdeel van een gebalanceerd dieet kan dit dus bijdragen aan het behalen en behouden van een gezond gewicht.

Verbetert slaapkwaliteit

Kiwi’s kunnen ook een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. Ze bevatten van nature een stof genaamd serotonine, die betrokken is bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. 

Goed voor de huid

De voedingsstoffen in kiwi’s, zoals vitamine C en E, zijn niet alleen goed voor de interne gezondheid, maar hebben ook voordelen voor de huid. Vitamine C speelt een cruciale rol bij de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid en elasticiteit geeft. Daarnaast helpen de antioxidanten bij het bestrijden van vrije radicalen die veroudering van de huid veroorzaken, waardoor de huid er gezonder en jeugdiger uitziet.

Verbetering gezichtsvermogen

Bescherming van het gezichtsvermogen staat hoog in de lijst van voordelen die de kiwi te bieden heeft. Een uitgebreid onderzoek met 110.000 mannen en vrouwen heeft onthuld dat het dagelijks consumeren van kiwi, de kans op maculadegeneratie, een oogziekte die vaak leidt tot blindheid bij ouderen, met maar liefst 36% kan verminderen. De sleutel tot dit opmerkelijke voordeel ligt in de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine in kiwi’s, natuurlijke stoffen die ook in onze ogen voorkomen.

Diabetesmanagement

Kiwi’s kunnen ook gunstig zijn voor mensen met diabetes. Het fruit heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen dan voedingsmiddelen met een hogere glycemische index. Bovendien dragen de vezels in deze vrucht bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel, wat van vitaal belang is voor diabetesmanagement.

Interessante feitjes over kiwi

Wist je dit al over de kiwi?

  1. De kiwi vindt zijn oorsprong in het noorden van China, waar het voor het eerst werd ontdekt en gecultiveerd.
  2. Vroeger stond de kiwi bekend als de ‘Chinese kruisbes‘. Deze naam werd later veranderd om de vrucht te onderscheiden van de echte kruisbes en vanwege de groeiende populariteit wereldwijd.
  3. De naam ‘kiwi’ werd aangenomen vanwege de gelijkenis met de kleine, bruine, pluizige kiwivogel. De Nieuw-Zeelanders, vooral trots op hun nationale symbool, adopteerden de naam voor het fruit.
  4. Verschillende landen hebben zich gevestigd als belangrijke producenten van kiwi’s. Italië, Chili, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten behoren tot de grootste producenten ter wereld. Elk van deze landen heeft een gunstig klimaat en geschikte groeiomstandigheden voor de teelt.
  5. Naast de bekende groene en gele kiwi’s zijn er verschillende variëteiten en soorten kiwi’s, waaronder de baby kiwi, rode kiwi, Arctic kiwi en silver vine kiwi. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaakprofielen.
  6. Kiwi’s zijn meestal seizoensgebonden fruit en worden vaak geoogst in de late herfst en winter. Dit betekent dat ze op hun best zijn en de meeste voedingsstoffen bevatten tijdens het oogstseizoen.
  7. Mensen met een allergie voor latex moeten voorzichtig zijn, aangezien kiwi’s allergenen bevatten die een kruisreactie kunnen veroorzaken. In zeldzame gevallen veroorzaakt het consumeren van kiwi’s allergische reacties.
  8. Groene kiwi’s bevatten zelfs meer vitamine C dan 1 sinaasappel of 3 citroenen.
  9. Kiwi’s staan bekend om hun lage impact op het milieu. Ze gedijen goed in gebieden met gematigde temperaturen en vereisen minder pesticiden dan sommige andere fruitsoorten.
  10. Wist je dat je de schil van een kiwi in zijn geheel kan opeten? Het ziet er niet uit om op te eten maar toch kan het.

Dus, de volgende keer dat je een kiwi in handen hebt, bedenk dan de reis die dit kleine stukje fruit heeft afgelegd, van exotische oorsprong tot wereldwijde faam. Of je het nu toevoegt aan je ontbijtyoghurt, maakt tot een verfrissende smoothie, of gewoon zo uit de hand eet, het is een heerlijke en voedzame traktatie.

Meer over: