Ga naar de inhoud

Kamerplanten najaarstrends 2023

Update:
Kamerplanten trends 2023

Het wordt weer kouder buiten en de temperatuur daalt onder de 20 graden. De deur naar de tuin is overdag niet meer open en de kachels gaan weer aan. Dit is het startschot voor het nieuwe seizoen van de kamerplant. Wij geven tips!

Kijk eens om je heen? Hoe staan ze er bij? Doe inspiratie op met de kamerplanten trends voor 2023.

De kachel gaat weer aan, dé start van het seizoen voor de kamerplanten

Opvallende planten met uiteenlopende kleuren, je ziet ze steeds vaker. Daarnaast zien we ook steeds meer kamerplanten met grote bladeren. Zijn ze de trend of zien we ze toevallig vaker? We zochten het voor je uit tijdens de oktober woonmaand.

1. Bromelia’s, de kleurrijkste planten

Het klopt dat we vaker kleurrijke kamerplanten in de woonkamers zien. Het aanbod wordt steeds diverser en er is veel vraag naar.

De Bromelia is 1 van de meest populaire planten voor dit najaar. Het is ook een kamerplant die een lach op je gezicht tovert. Wij vinden het een beetje de clown onder de planten.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten bromelia’s:

  • Ananasplant
  • Neoregalia
  • Guzmania
  • Vriesea
  • Aechmea
  • Luchtplantjes
  • Billbergia’s

Hoe verzorg je Bromelia’s?

Bromelia’s gedijen goed in helder, indirect licht. Plaats ze in de buurt van een raam, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Geef bromelia’s water in de rozet van hun bladeren, waar ze van nature water opvangen. Zorg ervoor dat het water niet in de pot blijft staan, om rotting van de wortels te voorkomen.

Nadeel van de bromelia is dat ze meestal maar 1 keer in hun leven bloeien. Na de bloei sterft de moederplant af, maar vaak verschijnen er nieuwe scheuten die de bloem overnemen. Deze plant wordt daarom helaas vaker weggegooid dan ons lief is.

2. Ecosystemen en planten in terrariums

De ecosystemen, zowel in open als gesloten vorm, zien we weer vaker. Het zijn kamerplanten die groeien in een glazen fles of bol. Steeds vaker zijn ze voorzien van verlichting. Het geeft de woonkamer een extra sfeer. Het terrarium is de extra lichtbron op het dressoir.

Over het algemeen zijn de meeste terrariumplanten eenvoudig te verzorgen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor mensen zonder groene vingers. Wat deze ecosystemen aantrekkelijk maakt, is hun trendy uitstraling en het feit dat je ze vrijwel overal in huis kan neerzetten. Het klimaat in de bak blijft overal gelijk. Het ecosysteem vormt daarmee een trendy alternatief voor de traditionele kamerplant.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

3. Kamerplanten met grote bladeren

De kamerplanten met groot blad is dé trend voor deze winter. Ze staan prachtig in een woonkamer met veel ruimte en licht. De vraag naar dit type kamerplanten is groot en voorlopig raken we niet op ze uitgekeken. Er zijn ook zoveel varianten.

Bekende voorbeelden van kamerplanten met forse bladeren zijn de musa en de alocasia. Beiden groeien snel en met de juiste verzorging ontwikkelen ze zich tot imposante planten met grote bladeren. Met goede zorg en aandacht groeien ze binnen afzienbare tijd uit tot je opvallende huisgenoten.

Dit zijn de trend planten met groot blad voor dit seizoen:

  • Strelitzia nicolai
  • Monstera pertusum
  • Spathiphyllum sweet sebastiano
  • Ficus lyrata
  • Philodendron

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Kleine planten voor in de vensterbank

Kamerplanten op de vensterbank. Het kan weer, het is niet meer oubollig, en je ziet het dan ook weer veel vaker. Opvallend zijn vooral de verschillende bladsoorten van de planten die je voor het raam ziet: de gatenplanten springen het meest in het oog. Voorbeelden van kleine planten zijn: de monstera adansonii, diverse calathea-soorten, begonia’s en aglaonema sieren deze winter de vensterbanken.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Bij het aanschaffen van kamerplanten voor de vensterbank is het belangrijk dat deze niet met het blad tegen het raam staan. De meeste plantensoorten krijgen dan snel gele bladeren. Kies eerder voor een wat kleinere plant die vrij kan staan.

TIP: Niet alle planten die je klein koopt blijven klein. Hou je ze in de bestaande potjes, dan groeien ze langzamer. Het kan nog verrassend zijn hoe groot sommige worden als je ze verpot.

Het is sowieso verstandig om kamerplanten elk jaar te verpotten. Ze gaan dan veel langer mee. Verpot jij je planten nooit of geef je ze geen plantenvoeding, dan gaan planten na verloop van tijd dood. Verpotten dus en als ze te groot zijn verkopen of weggeven aan iemand met ruimte voor een grote kamerplant.

Wist je dat planten nog best veel opleveren als je ze op tweedehands.net aanbiedt?

Meer over: