Draai voor klassieke weergave

De leukste ideetjes om je boeken te bewaren zonder boekenkast

Lees je graag boeken en houd je er niet van om ze weg te doen? Dan is dit het uitgelezen artikel voor jou. We zochten de meest creatieve en inspirerende manieren om boeken te bewaren. Van het opbergen van je kookboeken tot een ideale plek voor je leesboeken. Zo krijg je een sfeervolle boekenverzameling.

Boeken op de rand van de afzuigkap

Als we aan de afzuigkap denken, denken we vaak aan een plek die nog eens een stofdoek kan gebruiken. Als ‘ie eenmaal is afgestoft, is het de ideale plaats om wat nuttigs mee te doen. Boeken bewaren, bijvoorbeeld. Leg je gloednieuwe of eeuwenoude kookboeken op elkaar op de afzuigkap, met je favoriete boek bovenop. Of zet ze rechtop naast elkaar tussen twee boekenhouders. Vanaf nu zijn je kookboeken niet alleen praktisch, maar krijgen ze daadwerkelijk een podium.

Boeken in bakken of manden

Een minder zichtbare manier is om je boeken in bakken of manden te bewaren. Dan is de keuze aan jou of je een grote kist boeken in de woonkamer zet als decoratie of dat je een aantal bakken met boeken onder je bed schuift. Het voordeel van boeken in (afgesloten) bakken is dat er niet gemakkelijk stof bijkomt, in tegenstelling tot het bewaren van boeken in een open ruimte.

Boeken bakken en manden

Boeken decoratief opgestapeld op de grond

In eerste instantie voelt het waarschijnlijk alsof je je boeken niet hebt opgeruimd. Maar steeds vaker zien we in interieurtrends terug dat boeken simpelweg opgestapeld op de grond worden gelegd. Of dat nu onder een dressoir is, onder het raam of op een houten bankje. Let er op dat je ze niet recht voor de verwarming opstapelt, om te voorkomen dat de pagina’s lelijk worden.  

Boeken in je eigen minibieb

De minibieb is inmiddels een fenomeen om buurtgenoten bij elkaar te brengen. Of je nu in de stad woont of in een dorp. Steeds vaker kom je voor een huis een houten kastje tegen met een uitgebreid aanbod aan goede boeken, om weg te geven of te ruilen. Heb jij boeken die je inmiddels van voor naar achter kunt navertellen? Denk er eens aan om een minibieb in je voortuin of voor je deur te zetten. Of plaats ‘m juist in je achtertuin wanneer je zelf nog niet aan alle boeken bent toegekomen en een privé bieb kan gebruiken.

Boekenkasten klein en groot

Boeken in je nachtkastje

Voor het slapen gaan is een uitgelezen kans om nog een paar bladzijdes uit een boek te lezen. De meest praktische plek om je boek te bewaren blijft dan ook je nachtkastje. Nu hebben nachtkastjes vaak geen zeeën van opbergruimte en biedt dit alleen een oplossing voor het boek of de boeken die je momenteel aan het lezen bent. 

Plaats een nachtkastje dat aan de onderkant open is en ruimte heeft voor boeken

Boeken in een boekenboom

Een andere manier om je boeken te bewaren is in een boekenboom. De boekenboom is een open kast waarbij de planken schuin tegen elkaar lopen, net als de takken van een boom. Zo kan je gemakkelijk een boek pakken zonder de andere boeken daarmee lastig te vallen. Bovendien kan de boekenboom een mooie aanvulling zijn op je interieur. 

Boeken in een mand tegen de wand

In een mand tegen de wand, klinkt ingewikkelder dan het is. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een mandje dat je met de onderkant tegen de muur bevestigt. Zo maak je van elke plek in huis een extra opbergruimte die er ook nog eens leuk uit kan zien. Het aantal boeken dat je erin kwijt kunt is afhankelijk van het materiaal en de grootte van het mandje. Stapel je boeken op in het mandje en geniet er nog eens van als je langsloopt. 

Boeken-vensterbankBoeken vensterbank

Ben jij de gelukkige met zo'n prachtige ruime vensterbank, waar je op
kunt zitten én ontspannen met een boek?
Maak onder de brede plank een mini-boekenkast of zet er een
'oude' dekenkist bij, met daarin je boekencollectie.

Decoreer een leuke stapel boeken of tijdschriften, gebonden met lint
of touw, op de vensterbank in combinatie met kussens, plantjes
of mooie bloemen. 

Lees ook:

-  Nagelbijtend spannend zijn deze 9 Scandinavische thrillers
- Top 10 boeken om alles uit het leven te halen

Bronnen: Pinterest, BoekenBusiness
Auteur: Anouk Bruel