Ga naar de inhoud

Boeken bewaren, maar niet in een saaie boekenkast

Update:
Boeken bewaren idee

Lees je graag boeken en houd je er niet van om ze weg te doen? Dan is dit het uitgelezen artikel voor jou. We zochten creatieve en inspirerende manieren om boeken te bewaren. Van het opbergen van je kookboeken tot een ideale plek voor je leesboeken.

Zo krijg je een sfeervolle boekenverzameling. Lees deze 8 tips om jouw boeken speels op te bergen.

1. Boeken op de rand van de afzuigkap

Als we aan de afzuigkap denken, denken we vaak aan een plek die nog eens een stofdoek kan gebruiken. Als ‘ie’ eenmaal is afgestoft, is het de ideale plaats om wat nuttigs mee te doen. Boeken bewaren bijvoorbeeld. Leg je gloednieuwe of eeuwenoude kookboeken op elkaar op de afzuigkap, met je favoriete boek bovenop. Of zet ze rechtop naast elkaar tussen 2 boekenhouders. Vanaf nu zijn je kookboeken niet alleen praktisch, maar krijgen ze daadwerkelijk een podium.

2. Stop boeken in bakken, manden en kisten

Een minder zichtbare manier is om je boeken in bakken, manden en kisten te bewaren. Dan is de keuze aan jou of je een grote kist boeken in de woonkamer zet als decoratie of dat je een aantal bakken met boeken onder je bed schuift. Het voordeel van boeken in (afgesloten) bakken is dat er niet gemakkelijk stof bijkomt, in tegenstelling tot het bewaren van boeken in een open ruimte.

3. Boeken decoratief opgestapeld op de grond bewaren

In eerste instantie voelt het waarschijnlijk alsof je je boeken niet hebt opgeruimd. Maar steeds vaker zien we in interieurtrends terug dat boeken simpelweg opgestapeld op de grond worden gelegd. Of dat nu onder een dressoir is, onder het raam of op een houten bankje. Let er op dat je ze niet recht voor de verwarming opstapelt, om te voorkomen dat de pagina’s lelijk worden. 

4. Maak je eigen minibieb

De minibieb is inmiddels een fenomeen om buurtgenoten bij elkaar te brengen. Of je nu in de stad woont of in een dorp. Steeds vaker kom je voor een huis een houten kastje tegen met een uitgebreid aanbod aan boeken, om weg te geven of te ruilen. Denk er ook eens overna om een minibieb in je voortuin te zetten.

5. Zet je boeken op kleur

Ben je gek op boeken maar vind je ze traditioneel in de kast ouderwets? Zet dan je boeken op kleur. Je kunt per kleur een vak van je kast vullen of alle kaften van licht naar donker sorteren. Dit geeft je woonkamer, corridor of thuisbibliotheek een trendy uitstraling. Boeken achterstevoren op een plank zetten geeft ook een verrassend decoratief effect. Doe dit wel alleen met de boeken die je niet vaak raadpleegt. Het is natuurlijk niet makkelijk zoeken naar de titel van een boek als ze met hun rug naar de muur gekeerd staan.

6. Boeken bewaren in een boekenboom

Een andere manier om je boeken te bewaren is in een boekenboom. De boekenboom is een open kast waarbij de planken schuin tegen elkaar lopen, net als de takken van een boom. Zo pak je gemakkelijk een boek zonder de andere boeken daarmee lastig te vallen. Bovendien kan de boekenboom een mooie aanvulling zijn op je interieur. 

7. Boeken in een mand tegen de wand

In een mand tegen de wand, klinkt ingewikkelder dan het is. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een mandje dat je met de onderkant aan de muur bevestigt. Zo maak je van elke plek in huis een extra opbergruimte die er ook nog eens leuk uitziet. Het aantal boeken dat je erin kwijt kunt is afhankelijk van het materiaal en de grootte van het mandje. Stapel je boeken op in het mandje en geniet er nog eens van als je langsloopt. 

8. Boeken bewaren in de vensterbank

Ben jij de gelukkige met zo’n prachtige ruime vensterbank, waar je op kunt zitten én ontspannen met een boek? Maak onder de brede plank een mini-boekenkast of zet er een ‘oude’ dekenkist bij, met daarin je boekencollectie. Decoreer een leuke stapel boeken of tijdschriften, gebonden met lint of touw, op de vensterbank in combinatie met kussens, plantjes of mooie bloemen.

Heb je alle boeken in huis al uit? Lees deze top 10 herfstboeken. Kom je om in de boeken en denk je erover om ze toch wel weg te doen? Verkoop ze via Tweedehands.net

Meer over: